fbpx

sofronea.jpg

Unul dintre cei mai mari meşteri cojocari ai României, pe care UNESCO l-a declarat Tezaur Uman Viu, în 2011, și decorat de președintele Klaus Iohannis cu medalia Meritul Cultural, în 2015, s-a retras din activitate. Pasiunea și talentul le-a transmis mai departe, dar sunt șanse mari să se piardă odată cu ultimul moștenitor.

Dumitru Sofonea, din comuna Drăguș, a lăsat jos acul și ața. Ajuns la 83 de ani, problemele de sănătate nu îi mai permit să coasă și s-a văzut nevoit să renunțe la ce iubește cel mai mult: cojocăria.

Nea Trașu, cum îi spun prietenii, a cunoscut de-a lungul vieții sale oameni importanți din țară.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

A realizat cojoace și cheptare pentru Regele Mihai și principesa Margareta, pentru poetul Tudor Arghezi, milionarul Ion Țiriac, fostul președinte Ion Iliescu sau dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Ecoul talentului și pasiunii meșterului a depășit și granițele României, prin ambasadorii străini care au apelat la el și i-au purtat creațiile personalizate.

Meserie de familie transformată în afacere

După ce a reușit să își depășească tatăl în pricepere, Dumitru Sofonea le-a transmis copiilor săi talentul și pasiunea lui, astfel că meseria a devenit una de familie. Pentru a o păstra vie, moștenirea a fost scoasă din gospodărie și transformată într-o afacere, unde au fost angajate femei din sat, dornice de învățat.

Citește continuarea AICI

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg