fbpx

61938034.jpg

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, maximul producându-se la ora 7.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o ora înainte să răsară Soarele, anunță Observatorul Astronomic Amiral ”Vasile Urseanu”.

”Fenomenul începe la ora 4.36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decît de obicei. Totalitatea începe la ora 06:41 și are maximul la 07:12, terminându-se la ora 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont”, explică Observatorul într-un comunicat.

Nuanțele de portocaliu-cărămiziu pe care le căpătă Luna în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca "Lună sângerie".

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Eclipsa din dimineața de 21 ianuarie se vede din România la primele ore ale zilei. Se va vedea timp de o oră. 

În România, următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta și care va fi parțială va avea loc pe 16 iulie.

sursa: www.astro-urseanu.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg