dan-marasescu.jpg

Dan Mărășescu este coordonatorul unității de traducere în limba română la Consiliul Uniunii Europene. El este "responsabil" pentru traducerea mult-apreciatului discurs al lui Donald Tusk, rostit la Ateneul Român.

„Am fost solicitat acum două zile pentru traducerea acestui discurs. Acum noi suntem o unitate mare, am mulți colegi și s-a întâmplat să merg eu. Dar facem destul de curent astfel de lucruri. Eu nu pot să îmi dau cu părerea asupra conținutului, eu pot să vă răspund în privința traducerii. Pentru noi, ca traducători, un astfel de discurs este foarte interesant lingvistic prin faptul că folosește metafore și este un limbaj stilistic mai interesant, comparând cu legislația, că asta facem noi de multe ori”, a explicat Dan Mărășescu pentru Libertatea.

Așadar, cu două zile înainte de evenimentul de la Ateneul Român, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a trebuit să învețe pronunția exactă a cuvintelor în română.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Traducătorul român ne dezvăluie simplu cum a reușit demnitarul european acest lucru: „Am făcut o înregistrare audio”.

sursa: libertatea.ro


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.