fbpx

sf_stefan_50620100.jpg

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, românii îi serbează pe toţi cei care poartă numele de Ştefan. Sfântul, al cărui nume, în limba greacă, înseamnă "cunună", a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor. 

După întemeierea Bisericii, apostolii au fost chemaţi să slujească în lăcaşele de cult şi să se asigure că tradiţia este respectată la mesele comune.

Au fost şapte apostoli, primul dintre ei fiind Ştefan. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae -, a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Diaconul Ștefan avea un har aparte, iar minunile pe care le săvârşea au atras mânia autorităţilor iudaice.

Acestea l-au chemat la judecată, iar apoi a fost alungat din cetate şi, ulterior, ucis cu pietre. Înainte de a-şi da ultima suflare, el s-a rugat ca ucigaşii lui să fie iertaţi. 

Creştinii care au probleme de sănătate se pot ruga la icoana cu Sfântul Ştefan, ca să-i ajute să scape de boli.

În ziua aceasta, se fac pomeni pentru cei care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele se vor împărţi celor care poartă numele primului mucenic. În Muntenia se fac Pâinicile lui Ştefan, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, şi se ung cu miere.

Aceste bucate, care amintesc de pietrele cu care a fost omorât Ştefan, se sfinţesc în Biserică şi se împart copiilor săraci.

sursa: libertatea.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg