sf_stefan_50620100.jpg

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, românii îi serbează pe toţi cei care poartă numele de Ştefan. Sfântul, al cărui nume, în limba greacă, înseamnă "cunună", a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor. 

După întemeierea Bisericii, apostolii au fost chemaţi să slujească în lăcaşele de cult şi să se asigure că tradiţia este respectată la mesele comune.

Au fost şapte apostoli, primul dintre ei fiind Ştefan. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae -, a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Diaconul Ștefan avea un har aparte, iar minunile pe care le săvârşea au atras mânia autorităţilor iudaice.

Acestea l-au chemat la judecată, iar apoi a fost alungat din cetate şi, ulterior, ucis cu pietre. Înainte de a-şi da ultima suflare, el s-a rugat ca ucigaşii lui să fie iertaţi. 

Creştinii care au probleme de sănătate se pot ruga la icoana cu Sfântul Ştefan, ca să-i ajute să scape de boli.

În ziua aceasta, se fac pomeni pentru cei care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele se vor împărţi celor care poartă numele primului mucenic. În Muntenia se fac Pâinicile lui Ştefan, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, şi se ung cu miere.

Aceste bucate, care amintesc de pietrele cu care a fost omorât Ştefan, se sfinţesc în Biserică şi se împart copiilor săraci.

sursa: libertatea.ro


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.