13.jpg

17 Decembrie, prima zi sângeroasă a Revoluției române! Zi de doliu în Timișoara, astazi! 1.116 morți, 3138 de răniți, la evenimentele din Decembrie 1989.

Timișoara este în doliu, Luni, 17 decembrie, în memoria primilor martiri care au murit în 1989.  Lacrimi, lumânări aprinse și amintirea vieților pierdute pentru a scăpa de regimul comunist. 17 Decembrie este ziua în care, în urmă cu 29 de ani, Nicolae Ceaușescu autoriza intervenția în forță a Armatei pe străzile din Timișoara. Primul foc de armă avea să fie tras la ora 16.00. 59 de oameni aveau să fie uciși până la finalul zilei, alți 400 răniți. Mulți au fost duși la spitale cu maşini particulare, pentru că, ambulanțele nu mai făceau faţă. La Timișoara au murit în urmă cu 29 de ani, aproximativ 100 de oameni. 73 au fost împușcați mortal între 16-22 Decembrie, ulterior alți 20. 

Programul manifestărilor din aceste zile, la Timișoara 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În amintirea lor, vor fi oficiate astăzi slujbe de pomenire şi vor fi depuse coroane de flori la Catedrala Mitropolitană (ora10.00), Biserica Martirilor (ora 12.00) şi Cimitirul Eroilor (ora 14.00). Un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor - martiri va fi ținut de la 18.00, pe treptele Catedralei. Manifestările dedicate Revoluției din '89 vor continua și în zilele următoare.  Joi, 20 Decembrie, la ora 12.00, sirena va suna timp de 3 minute, amintind că,  Timişoara a devenit primul oraș liber de comunism. În egală măsură, în aceste zile vor avea loc expoziţii şi lansări de carte, concursuri pe teme istorice și de artă plastică. Între 19-20 Decembrie, delegaţii asociaţiilor "Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989" şi "17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate în Revoluţia din 1989'' vor reface traseul  Bucureşti, Popeşti-Leordeni – Slatina, pe urmele cenuşii eroilor martiri dispăruţi. 

Bilanțul Revoluției din 1989!

Cifrele oficiale arată că 1.166 de români au murit în timpul Revoluţiei, 3.138 au fost răniți în Timișoara, București, Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște și Târgu Mureș. Tot atunci, au fost reținuți 760 de oameni.

Galerie FOTO

14.jpg

25.jpg

13.jpg

38.jpg

18.jpg

30.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.