ghetute-cu-daruri-youne-com_94917300.jpg

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit tradiţiei, Moş Nicolae vine cu daruri la copii.

Data de 6 decembrie este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul. 

Tradiția spune că din Ajun copiii își lustruiesc ghetuțele pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De asemenea, în Ajun de Moș Nicolae se fac cadouri, dăruim, pentru o fericire și noroc tot anul.

De Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, langă icoane, că să inflorească pană de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori pană când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an. 

În unele regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casă căreia repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc. 

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarnă. Moșul își scurtura barba șură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. 

Se spune că în noaptea de Moș Nicoale cerurile se deschid, iar preț de o secundă Sfântul Nicolae  poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului.

sursa: dcnews.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Sport
  • Joi, 13 Decembrie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Uniți pentru Ploiești - în memoria lui Dado Arnautovic

În an centenar, sub semnul Unirii, probabil cele mai mari două cluburi de baschet din Ploiești, CSU Ploiești Basketball și CS Sevlar și-au dat mâna pentru a face din prezent o șansă mai bună pentru...