fbpx

ghetute-cu-daruri-youne-com_94917300.jpg

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit tradiţiei, Moş Nicolae vine cu daruri la copii.

Data de 6 decembrie este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul. 

Tradiția spune că din Ajun copiii își lustruiesc ghetuțele pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De asemenea, în Ajun de Moș Nicolae se fac cadouri, dăruim, pentru o fericire și noroc tot anul.

De Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, langă icoane, că să inflorească pană de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori pană când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an. 

În unele regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casă căreia repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc. 

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarnă. Moșul își scurtura barba șură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. 

Se spune că în noaptea de Moș Nicoale cerurile se deschid, iar preț de o secundă Sfântul Nicolae  poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului.

sursa: dcnews.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg