traditii_sf_gheorghe_48424700.jpg

Potrivit tradiţiei populare, fetele nemăritate îşi pot afla ursitul, în noaptea de Sfântul Andrei. De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sărbătorilor de iarnă.

Noaptea ce precede ziua Sfântului Andrei, creştinătorul neamului românesc, este asociată în tradiţia populară cu strigoi, farmece de dragoste, aflarea ursitului şi prezicerea rodniciei anului care vine.

Sfântul Andrei este sărbătorit în calendarul ortodox pe 30 noiembrie. Potrivit tradiţiei bisericeşti, Sfântul Andrei este numite 'Cel dintâi chemat', pentru că a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Superstiţii de Sfântul Andrei la români

Pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă.

Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi.

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

În vremurile de demult, fetele nemăritate aflau în această noapte dacă se vor mărita în anul care va veni. Acest lucru se întâmpla în vis, iar de multe ori fetele nemăritate îl visau pe cel alături de care urmau să îşi petreacă restul vieţii. Pentru ca acest lucru să se întâmple, fetele aşezau sub pernă un fir de busuioc.

O altă superstiţie de Sfântul Andrei spune că femeile trebuie să întoarcă oalele şi cănile cu gura în jos sau să scoată din sobă cenuşa caldă.

Totul pentru ca strigoii să nu se adăpostească la căldură.

sursa: dcnews.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Național
  • Miercuri, 05 Decembrie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Când vine Moș Nicolae - tradiții și superstiții

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit tradiţiei, Moş Nicolae vine cu daruri la copii. Data de 6 decembrie este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul.  Tradiția spune că din Ajun copiii își...