fbpx

traditii_sf_gheorghe_48424700.jpg

Potrivit tradiţiei populare, fetele nemăritate îşi pot afla ursitul, în noaptea de Sfântul Andrei. De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sărbătorilor de iarnă.

Noaptea ce precede ziua Sfântului Andrei, creştinătorul neamului românesc, este asociată în tradiţia populară cu strigoi, farmece de dragoste, aflarea ursitului şi prezicerea rodniciei anului care vine.

Sfântul Andrei este sărbătorit în calendarul ortodox pe 30 noiembrie. Potrivit tradiţiei bisericeşti, Sfântul Andrei este numite 'Cel dintâi chemat', pentru că a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Superstiţii de Sfântul Andrei la români

Pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă.

Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi.

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

În vremurile de demult, fetele nemăritate aflau în această noapte dacă se vor mărita în anul care va veni. Acest lucru se întâmpla în vis, iar de multe ori fetele nemăritate îl visau pe cel alături de care urmau să îşi petreacă restul vieţii. Pentru ca acest lucru să se întâmple, fetele aşezau sub pernă un fir de busuioc.

O altă superstiţie de Sfântul Andrei spune că femeile trebuie să întoarcă oalele şi cănile cu gura în jos sau să scoată din sobă cenuşa caldă.

Totul pentru ca strigoii să nu se adăpostească la căldură.

sursa: dcnews.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg