fbpx

cal balcon.jpg

Ieri am publicat o știre falsă: ”Fotografia zilei: cal priponit la balconul de la etajul unei vile”. Faptul că, la fel ca noi, organe media precum Adevărul, Libertatea sau Știrile ProTv au preluat fără să verifice fake news-ul publicat de ziarul Știri de Cluj, nu reprezintă o scuză pentru redacția noastră.

Îi mulțumim Matildei Marin pentru faptul că ne-a sesizat grosolănia și vă promitem că pe viitor vom fi mult mai atenți cu preluarea unor știri de pe alte organe media, chiar dacă ele sunt ceea ce se cheamă ”presa de încredere”.

Așadar, însoțită de scuzele noastre, de unde vine poza care a generat fake news-ul. Sursa ei este o știre publicată pe 26 noiembrie 2015 de ziarul italian Meridionews, ediția de Sicilia.

Ziarul povestește cum difuzarea unei asociații locale ”Mare Amico di Agrigento” a fotografiei unui cal pe balconul unei case din orășelul Burgio, provincia Agrigento, a stârnit discuții aprinse printre locuitorii zonei.

Situația a fost clarificată de jurnaliștii de le Meriodionews: ”calul a intrat din greșeală pe balcon, pe ușa uitată deschisă de proprietar. Nu a fost forțat să se urce sau să stea acolo”. 

Prin ineditul ei, poza a devenit virală pe internet la vremea respectivă. Au apărut chiar și meme-uri cu această imagine. De exemplu, Ariana Grande a distribuit-o pe pagina personală de twitter.

Zilele trecute Știri de Cluj a prezentat poza ca fiind realizată ”pe un balcon din Florești” – comună învecinată cu orașul Cluj, și a citat inclusiv ”martori oculari”.

Acesta este și motivul pentru care restul presei din România, inclusiv noi, a preluat știrea fără să o verifice, ziarul din Cluj fiind considerat până la acest episod drept o sursă media de încredere.

ps site moreamico.jpg

ps moreamico.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg