cal balcon.jpg

Ieri am publicat o știre falsă: ”Fotografia zilei: cal priponit la balconul de la etajul unei vile”. Faptul că, la fel ca noi, organe media precum Adevărul, Libertatea sau Știrile ProTv au preluat fără să verifice fake news-ul publicat de ziarul Știri de Cluj, nu reprezintă o scuză pentru redacția noastră.

Îi mulțumim Matildei Marin pentru faptul că ne-a sesizat grosolănia și vă promitem că pe viitor vom fi mult mai atenți cu preluarea unor știri de pe alte organe media, chiar dacă ele sunt ceea ce se cheamă ”presa de încredere”.

Așadar, însoțită de scuzele noastre, de unde vine poza care a generat fake news-ul. Sursa ei este o știre publicată pe 26 noiembrie 2015 de ziarul italian Meridionews, ediția de Sicilia.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ziarul povestește cum difuzarea unei asociații locale ”Mare Amico di Agrigento” a fotografiei unui cal pe balconul unei case din orășelul Burgio, provincia Agrigento, a stârnit discuții aprinse printre locuitorii zonei.

Situația a fost clarificată de jurnaliștii de le Meriodionews: ”calul a intrat din greșeală pe balcon, pe ușa uitată deschisă de proprietar. Nu a fost forțat să se urce sau să stea acolo”. 

Prin ineditul ei, poza a devenit virală pe internet la vremea respectivă. Au apărut chiar și meme-uri cu această imagine. De exemplu, Ariana Grande a distribuit-o pe pagina personală de twitter.

Zilele trecute Știri de Cluj a prezentat poza ca fiind realizată ”pe un balcon din Florești” – comună învecinată cu orașul Cluj, și a citat inclusiv ”martori oculari”.

Acesta este și motivul pentru care restul presei din România, inclusiv noi, a preluat știrea fără să o verifice, ziarul din Cluj fiind considerat până la acest episod drept o sursă media de încredere.

ps site moreamico.jpg

ps moreamico.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Național
  • Duminică, 09 Decembrie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

CFR: A intrat în vigoare noul mers al trenurilor

Noul Mers al Trenurilor intră în vigoare duminică, urmând să fie valabil până în 14 decembrie 2019. Zilnic, vor fi în circulaţie peste 1.200 de trenuri, în funcţie de perioada din an, fiind...