Pamant-ca-betonul-din-cauza-secetei.jpg

Seceta îi aduce pe agricultori la sapă de lemn. În unele zone, n-a mai plouat de astă-vară. Iar cei care au sădit pământul au cheltuit degeaba, pentru că nimic nu încolţeşte. În lipsa irigaţiilor, şi a precipitaţiilor, fermierii caută soluţii să îşi salveze recoltele.

În sudul ţării, pământul e ca betonul. Atât de tare s-a uscat. În aceste condiţii, şi recolta de anul viitor stă sub semnul întrebării.

E nevoie de cel puţin 80-100 de litri de apă pe metru pătrat ca să răsară ceva. Grâul, orzul şi rapiţa semănate la 4 centimetri în sol, ar fi trebuit să apară la vremea asta. Dar aşa cum e drumul, sunt şi ogoarele. Negre. Nici măcar buruienile nu mai cresc, iar animalele nu mai au ce să mănânce.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Nu ne-am mai confruntat cu o secetă atât de mare din 2011, când n-a plouat şase luni la rând. Mai rău este că, în lipsa ploilor, nu avem nici soluţii. Doar 1,3 la sută din suprafaţa arabilă a României este irigată. O suprafaţă de două ori mai mică decât a Bulgariei şi de douăzeci de ori mai mică decât a Italiei.

După octombrie, noiembrie ar putea deveni una dintre cele mai secetoase luni din ultimii 60 de ani. În următoarele trei săptămâni, nu va ploua în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi sudul Banatului.

sursa: agrointel.ro

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
editor
Mai multe despre autor și articolele sale
Din 2013, face parte din echipa noastră și este editor de știri pe domeniile de larg interes.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg