fbpx

men-women-holding-hands-hi.jpg

Parteneriatul civil vine, deocamdată sub formă de proiect de lege, imediat după eșecul referendumului. El poate fi încheiat atât între persoane de același sex, dar și între persoane de sex opus care nu preferă varianta clasicei căsătorii. 

Draftul actului normativ, elaborat pornind de la un proiect lansat de CNCD, va fi discutat de către parlamentari începând de săptămâna viitoare. 

Reglementările propuse vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale în cazul Coman-Hamilton, care practic obligă legiuitorul să ofere recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor persoanelor de același sex care formează un cuplu. CCR a decis că "un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de "viață privată", precum și a noțiunii de "viață de familie", asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual", se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că  "persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare".

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De asemenea, în cazul persoanelor de sex diferit care nu optează pentru căsătorie se acoperă sfera reglementării drepturilor patrimoniale. 

Totodată se propune o soluție în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate. Mai exact, p otrivit proiectului de lege, acestea beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Documentul a fost obținut în exclusivitate de hotnews.ro și publicat AICI.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg