dosare-sectie-infractiuni.jpg

Guvernul României a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență pentru operaționalizarea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că noua secție va prelua dosarele de la DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că necesitatea aprobării noului act normativ a fost dată și de faptul că, „de la data de 23 octombrie, Direcția Națională Anticorupție nu mai are competențe, potrivit legii, să investigheze acele fapte, iar secția nou înființată pe hârtie, nefiind operațională, nu poate să le preia și să continue activitatea de urmărire penală”.

„S-ar crea așadar un blocaj, pentru că, pe de o parte, Direcția Națională Anticorupție își pierde competența, iar secția nu ar deveni operațională”, a explicat Toader.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ordonanța de Urgență aprobată clarifică și ambiguitatea legată de numărul de procurori care își vor desfășura activitatea la noua secție. Astfel, noul act normativ prevede că secția va funcționa cu 15 procurori, în condițiile în care în lege era stipulat că instituția va avea „până la 15 procurori”.

Toader a mai precizat că ordonanța de urgență va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

„La data de 23 octombrie, Secția va prelua de la Direcția Națională Anticorupție dosarele în curs, dar și dosarele soluționate, adică cele aflate în depozitul actual al DNA-ului, cele din arhivă”, a adăugat ministrul Justiției.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.