festival de film berlin.jpg

Festivalul de film de la Berlin debutează astăzi, cu proiecţia, în premieră, a unei animaţii, "Isle of Dogs", de Wes Anderson, iar România este prezentă la cea de-a 68-a ediţie a prestigiosului eveniment cu producţii în aproape toate secţiunile importante. În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Berlinale, Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană susţinând în mod constant prezenţa numeroaselor echipe de realizatori la eveniment.

La ediţia de anul acesta a evenimentului au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului.

România participă în competiţia oficială cu filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch me not", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie. Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În această secţiune vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte cinci rulând în afara competiţiei.

Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Un alt debut în lungmetraj, filmul "Lemonade/ Luna de miere", în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu.

În secţiunea competiţională Panorama, dedicată viziunii artistice şi curajului de a fi diferit, au fost selectate anul acesta 47 de filme din 40 de ţări, 37 dintre acestea fiind premiere mondiale şi 16, debuturi în regie.

De asemenea, documentarul regizorului Corneliu Porumboiu "Fotbal infinit/ Infinite Football" a fost selectat între cele 44 de filme din secţiunea necompetiţională Forum. Documentarul analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Aceasta este a doua oară când regizorul participă la Berlinale cu un documentar despre fotbal, primul fiind "Al doilea joc", lansat în 2014.

La secţiunea Generation Kplus, din care fac parte lungmetraje şi scurtmetraje dedicate copiilor şi tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: "De Natura" (regia Lucile Hadzihalilovic) şi "Trois reves de jeneusse" (regia Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer). Cele două scurtmetraje au fost realizate în cadrul proiectului de rezidenţă internaţională de creaţie audiovizuală desfăşurat la Slon, Prahova şi organizat de Fundaţia Culturală META, cu sprijinul ICR.

Totodată, actriţele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus, cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold "Cobain". Pelicula este o coproducţie Olanda/ Belgia/ Germania. În aceeaşi secţiune va fi prezentat încă un lungmetraj, "Fortuna", de Germinal Roaux, o coproducţie Elveţia/ Belgia din a cărei distribuţie fac parte alte două românce, Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu.

De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer va fi, anul acesta, membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut - GWFF Best First Feature Award -, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

Premiul GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten), în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 2006, pentru a sprijini noua generaţie de realizatori de film. Premiul, pentru care, anul acesta, concurează şi Adina Pintilie, este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.

La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecţionaţi 300 de participanţi. Anul acesta au fost selectaţi în această secţiune, din partea României, Alina Grigore (scenaristă, regizoare, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalistă) şi Mihaela Popescu (regizoare, editor).

Mihaela Popescu participă concomitent, cu pelicula "În pronunţare/ Yet to rule", şi la Woche der Kritik Berlin/ Săptămâna Criticii la Berlin - eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. "În pronunţare" este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată. Portretizând dificultăţile unui personaj prins în lupta dintre instinct şi raţiune, regizoarea construieşte o poveste emoţionantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene şi elemente suprarealiste.

Nu în ultimul rând, tot la Berlinală, ICR Berlin susţine standul românesc de la European Film Market (EFM), precum şi apariţia catalogului Romanian Films. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. În cadrul EFM vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, "Octav", de Serge Celibidachi, "Vara s-a sfârşit", de Radu Potcoavă, "Secretul fericirii", de Vlad Zamfirescu, "Stela", de Stanca Radu, "Dansul Soarelui", de Corneliu Gheorghiţă, şi "Fotbal infinit", de Corneliu Porumboiu.

Festivalul de film de la Berlin are loc anul acesta în perioada 15 - 25 februarie.

sursa: digi24.ro, mediafax.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Sport
  • Duminică, 09 Decembrie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Handbal feminin Euro 2018. România – Olanda, 24-29

Echipa națională de handbal feminin a României a pierdut, duminică seară, la Nancy, primul meci de la Euro 2018, scor 24-29 (10-11), partida cu Olanda, cel mai dificil adversar din Grupa principală...