cob 9

Un sătuc desprins parcă din filmul „Stăpânul Inelelor“ este în curs de amenajare, la 20 de kilometri distanţă de oraşul Buzău. La Berca se află mica aşezare formată din cinci căsuţe ca în poveşti.

 

Locuinţele au ferestre făcute din parbrize, cu sticle puse în pereţi ca să intre lumina şi cu acoperiş pe care creşte iarba. Iniţiatorul proiectului este o învăţătoare care vrea să includă ansamblul într-un circuit turistic ecologic. De peste doi ani se lucrează la construcţia ansamblului format din cinci case, toate rotunde şi fără colţuri, a căror formă te duce cu gândul la poveştile nemuritoare. Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului, spune că ideea de a ridica aceste locuinţe ecologice i-a venit în 2013, după ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a eşuat din cauza costurilor mult prea ridicate. ”Mai întâi m-am gândit la un azil de bătrâni, apoi a fost o idee cu case tradiţionale româneşti din diverse zone ale ţării; greu de realizat ca proiect din cauza restaurărilor, după care am dat peste doamna Ileana Mavrodin care ne-a spus nişte poveşti foarte frumoase despre casele cob. Am invitat-o la Buzău, i-am arătat zona în care am vrea să facem un complex de căsuţe şi am bătut palma cu ea pentru proiectare. Ne-a spus despre materialele pe care trebuie să ni le procurăm pentru a putea ridica aceste căsuţe”, povesteşte Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului, pentru ecology.md.

cob 4

 

 Locuinţele care par a fi dintr-o lume fantastică sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă, fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice. În pereţii acestora poate fi observat un sistem ingenios de iluminat, realizat prin modelarea unor nişe în care au fost introduse sticle într-o bogată paletă de culori, precum şi borcane, prin care lumina să inunde interiorul. Pe interior, pereţii vor fi ceruiti, după ce pe suprafaţa acestora va fi aşternut cu pensula un strat de ulei de in. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească.Dacă după terminare, minisatul eco va intra în circuitul turistic, iniţiatoarea proiectului intenţionează ca în centru să fie amenajată o piaţă locală, unde să fie promovate produsele tradiţionale din zona Berca, respectiv cârnaţii de Pleşcoi, dar şi babicul şi covrigii de Buzău.

cob 1

sursa: one.ro

 

Opinii Voxpublica
  • Marți, 19 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

E VREMEA REVOLUȚIEI. TE BAGI ?

Primii douăzeci și unu de ani din viață i-am trăit în perioada comunistă. Perioadă extrem de toxică pentru Romania, în special pentru că a contaminat fiecare individ în parte. O constantă întâlnită...