biblioteca judeteana nicolae iorga ploiesti

Din colecția de cărți a Bibliotecii Nicolae Iorga din Ploiești fac parte 250 de volume unicat, unele vechi de cinci secole.

 

Într-o eră a internetului ai zice că biblioteca este o instituție pe cale de dispariție.

Și, totuși, tehnologia nu pare să fi afectat prea mult Biblioteca Județeană Nicolae Iorga din Ploiești. În continuare, aici vin destul de multe persoane însetate de lectură și cunoaștere.  

„Cărțile sunt sufletul bibliotecii. Aici este ținută comoara a sute de ani de cultură și milioane de noi cunoștințe. Cei ce iubesc lectura se vor plimba mereu printre rafturile noastre” susțin bibliotecarii. 

 

Pentru a se adapta timpurilor moderne, biblioteca Județeană a fost dotată cu aproximativ 15 calculatoare cu conexiune la internet ce sunt puse la dispoziția cititorilor.

Aici vin în special elevii și studenții care provin din familii cu posibilități financiare modeste și care nu-și permit calculatoare conectate la internet.

Alții preferă biblioteca datorită liniștii și mediului, preferând să lucreze sau să își facă temele, fără să fie deranjați de nimeni.

 

De asemenea, biblioteca se laudă cu o mediatecă, unde se pot găsi două e-bookuri și două cărți scrise în Brille, pentru nevăzători.

Biblioteca are și clienții săi fideli. În timp ce vârstnicii preferă în special cărți de beletristică, cei mai tineri optează pentru lucrări necesare la orele de curs.

Cărțile deteriorate sunt recondiționate sau înlocuite, iar în cazul în care un cititor distruge un exemplar sau îl pierde, este obligat să achite contravalarea de inventar. 

 

Ca noutate, la Biblioteca Nicolae Iorga s-a făcut digitalizarea presei, altfel încât în arhive se pot găsi ziare locale încă din 1880 sau din perioada inter sau postbelică.

În fondul de patrimoniul al bibliotecii se găsesc în jur de 250 de cărți rare, a căror valoare este inestimabilă, atât datorită vechimii lor (unele datând încă din 1520) cât și unicității.

Pentru a atrage tinerii, conducerea organizează seri de film din fonoteca bibliotecii sau cursuri de vară pentru elevi.

Accesul la cărți este gratuit. Abonamentul se eliberează pe baza buletinului sau cărții de indentitate, în cazul adulților și în baza actului de identitate al unuia dintre părinți în cazul copiilor sub 14 ani. Cărțile se pot împrumuta pentru maxim două săptămâni, fiind impuse sancțiuni pentru depășirea termenului.

carti

biblioteca ploiesti