concert filarmonica

"Farmec pătrunzător şi timbru răpitor, bravură tehnică ce îţi taie respiraţia, intonaţie spumoasă....el va deveni unul dintre cei mai mari violonişti ai generaţiei sale"...acestea sunt cuvintele ce-l descriu în publicaţia " Meunsteriche Zeitung" pe câştigătorul premiului "New Talent" -Bratislava 2013 şi al titlului "Cel mai bun violonist sub 28 de ani din Europa", violonistul Răzvan Stoica, solistul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din seara de Joi, 14 aprilie 2016.


Răzvan Stoica are privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1729, drept câştigat în urma unui concurs unde a avut 170 de contracandidaţi, este primul român care a reuşit performanţa de la Bratislava în istoria de 44 de ani a concursului iniţiat de Sir Yehudi Menuhin şi va interpreta pentru publicul ploieştean "Concertul pt. vioară şi orchestră" compus de L. van Beethoven.

 


Beethoven a compus Concertul de vioară pentru prietenul său Clement, despre care se spune că ar fi interpretat lucrarea în primă audiţie la prima vedere, iar după prima parte, simţind o nevoie de comic din partea publicului, ar fi cântat una dintre sonatele compuse de el , pe o singură coardă şi cu vioara cu faţa în jos, după care a continuat cu următoarele două părţi.


A doua parte a Concertului "Vă place Beethoven?" propune publicului Simfonia "Eroica", cea mai impunătoare simfonie a compozitorului, ce a fost dedicată lui Napoleon Bonaparte şi este inspirată din personalitatea şi viaţa marelui împărat al Franţei.
Răzvan Stoica, Ivan Iliev şi Orchestra Simfonică , Joi, 14 aprilie, ora 19.00.