La Ploieşti există singura statuie de ceară realizată în România, creaţie care s-a dorit a fi primul exponat al unui muzeu al figurilor de ceară din ţara noastră. Statuia îl reprezintă pe unul dintre cei mai mari intelectuali ai oraşului, autorul unui record naţional în muzeografie, elev al lui Nicolae Iorga şi profesor al lui Nichita Stănescu.
Contemporan şi totodată autor activ al celei mai mari perioade de înflorire culturală a Ploieştiului, profesorul, istoricul, publicistul şi muzeograful Nicolae Simache (1905-1972) este omagiat la Ploieşti printr-o statuie din ceară, singura de acest fel realizată în România.
Statuia, aflată la Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova, este atât de realistă încât, deseori, vizitatorii îl salută instinctual pe bărbatul din ceară aflat în una din încăperile muzeului, spre amuzamentul muzeografilor care s-au obişnuit cu această reacţie.
„Ideea acestei statui i-a venit în 1992 conducerii de atunci a muzeului şi a durat nu mai puţin de doi ani până la finalizare. Era o premieră, nu aveam ceară corespunzătoare şi nici metodologie. Instituţia nu-şi permitea o instalaţie de aer condiţionat cu funcţionare permanentă, care să menţină temperatura, astfel că a fost nevoie de o cercetare laborioasă pentru a crea o ceară cu calităţi vizuale bune, dar rezistentă la o gamă largă de temperaturi. Chiar dacă statuia este în mărime naturală, din ceară au putut fi realizate doar capul şi mâinile“, spune Emilia Iancu, directoarea muzueului, fostă elevă a lui Nicolae Simache.
Statuia a fost realizată de sculptorul ploieştean Arthur Hoffman, care avea în plan realizarea, în oraş, a primului muzeu al statuilor de ceară din România. Din păcate, proiectul nu a fost finalizat, din cauza lipsei de fonduri, iar statuia profesorului Simache a rămas, astfel, unica realizată în România.
În anii anteriori, statuia a fost în real pericol din cauza lucrărilor de consolidare a Palatului Culturii, care adăposteşte Muzeul de Ştiinţele Naturii. Acestea s-au întins pe o perioadă foarte îndelungată, 2002 – 2013, iar din cauza prafului rezultat şi restrângerea muzeului la doar câteva camere, improprii pentru conservarea exponatelor, condiţiile pentru conservarea statuii au fost incerte.
În acea perioadă, dar şi acum, muzeografii au verificat zilnic micro-climatul din jurul statuii. Profesorul Simache, o viaţă spectaculoasă Elev al lui Nicolae Iorga, şi profesor al lui Nichita Stănescu, profesorul şi savantul Nicolae Simache deţine recordul naţional, cu 21 muzee şi case memoriale fondate în Prahova, dar şi în Dâmboviţa şi în Buzău. Muzeul Ceasului din Ploieşti, înfiinţat în 1963, îi era cea mai dragă creaţie, iar astăzi, acesta îi poartă numele.
Citeste mai mult: adev.ro/o38rs1