A devenit deja o modă naţională ca liceele cu diferite profiluri de învăţământ, să aibă înfiinţată şi o trupă de teatru, cu care să participe la diferite festivaluri si evenimente de gen. Despre acest subiect şi modul în care micii actori, ajung să aibă un viitor în teatru odată plecaţi de pe băncile liceelor, vă vom vorbi în continuare.
Trupa vizată în acest material, este una destul de “umblată” pe la toate concursurile si festivalurile liceene, de unde s-au întors de fiecare dată cu o mulţime de premii şi trofee importante. “Maggio Agossto”, căci despre ea este vorba, este o trupă ce a luat naştere în cadrul Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Ploieşti. Înfiinţată de mai bine de opt ani, trupa a reprezentat un proiect ambiţios al unui fost elev, care a vrut să arate că profilul economic şi cel artistic, pot fi coroborate într-un mod destul de plăcut. Astfel, de la preselecţiile realizate şi pâna la spectacole si multe aplauze, nu a fost decât un pas. Odată stabilită componenţa trupei, elevii deveniţi membrii, au pus în scenă diferite scenete pe care, la început, le prezentau în cadrul serbărilor şcolare. De menţionat este faptul că, elevii-actori jucau piese compuse de ei şi nu ale unor autori deja consacraţi. Odată cu trecerea timpului, trupa de teatru Maggio Agossto a trecut la un alt nivel, unul destul de important pentru ea. De la serbările şcolare realizate în sala de sport a liceului au trecut la festivaluri de gen de unde puteau fi remarcaţi şi analizaţi de un juriu specializat.
Prima participare la un astfel de festival a avut loc în 2005, în cadrul primei ediţii a Festivalului Interliceal de teatru “I.L.Caragiale”. Acolo au prezentat o piesă intitulată “Măritat sau împerecheat”, o comedie de bun gust care a fost compusă chiar de ei. Apoi au urmat alte participări în cadrul aceluiaşi festival, chiar dacă, între timp, componenţa trupei s-a modificat considerabil. Momentul de glorie al trupei Maggio Agossto a avut loc odată ce trupa a pus în scenă o piesă psihologică, numită “Azilul sufletului”. “ Este o piesă de teatru greu de jucat şi asta pentru că personajele pe care le interpretăm simt mult prea intens. Nu de puţine ori a trebuit să mă gândesc la lucruri negative din viaţa mea, pentru a putea intra în pielea personajului”, ne-a spus Andreea Alexe, componentă a trupei. Creaţia scoate în evidenţă controversatul subiect al dragostei neîmpărtăşite şi redescoperirea de sine, prezentată într-un decor alb negru cu elemente mortuare. Ineditul din cadrul piesei l-au reprezentat scenele funebre, prin prezenţa lumânărilor, a bocitoarelor şi a incantaţiilor pentru chemarea sufletului rătăcit.
O altă piesă de teatru cu care trupa a reuşit să obţină multe premii, a fost “Bonsoir, Margot!”. Povestea tragică şi totodată emoţionantă a piesei a reuşit să determine juriul Festivalului de teatru “I.L Caragiale” să le acorde 3 premii, atât pentru interpretare cât şi pentru creaţie. Lucrarea scoate la iveală viaţa unei foste dame de companie din Paris, părăsită de soţ şi rămasă cu un copil în grijă. Personajul principal, Margot, coregraf în bordelul lui Aime, încercă cu orice mijloace să o omoare pe acesta din urmă pentru a pune mâna pe averea sa. Piesa se termină într-un mod neaşteptat: acela când personajul negativ reuşeşte să învingă, luându-i viaţa celui pozitiv. (n.r. Aime). Aceste creaţii sunt doar începutul unor serii de succese pe care trupa de teatru a Colegiului Economic” Virgil Madgearu” Ploieşti le aşteaptă în viitor. “ Muncim din greu în afara orelor de curs pentru a putea fi la înălţimea aşteptărilor celor cărora iubesc teatrul. Îmi place mult ceea ce fac şi îmi doresc să fac un viitor din asta. Chiar dacă nu este o meserie bănoasă, stiu că fac asta cu multă pasiune”, ne-a mărturisit Aura Mihai, o altă membră a trupei.
Cum ți se pare subiectul?