aboneaza-te la ziarul fara reclame

la-cules-la-vie-620x330.jpg

Orașul Urlați a fost multă vreme renumit pentru sondele de petrol dar puțini știu că, înainte de asta, a fost renumit pentru dealurile pline cu viță de vie. O bună bucată de vreme, după Revoluție, celebrele dealuri au ”chelit” la propriu după ce producția de vin a fost considerată mai puțin importantă decât industriile. De câțiva ani însă, întreprinzătorii privați au reluat plantările iar viticultura a redevenit o afacere profitabilă în localitate. Numai că, în momentul de față, proprietarii de crame se confruntă cu o nouă problemă: criza pe personal.

Așa se face că, de câțiva ani, pentru a face față sezonului de cules și lucrărilor de primăvară, din ce în ce mai mulți viticultori din zona Urlați apelează la forță de muncă din zona Moldovei.

”Zilieri avem din Moldova noastră. Se fac contractele din timp, sunt cazați la noi, li se asigură transportul și toate cheltuielile. Cu toate astea, tot avem nevoie. În cramă avem cel mai mare deficit iar aici nu este nevoie de zilieri ci de personal full time. Angajăm tineri, muncitori necalificați, care să aibă studii minime și medii”, ne-a declarat Tudorel Bejan, economist la Domeniile Dealu Mare.

O altă cauză a lipsei personalului în viticultura din Urlați o reprezintă desființarea școlilor profesionale. Viticultorii au nevoie de specialiști în domeniu, însă sunt din ce în ce mai greu de găsit.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Lucrăm cu zilieri în perioada tăierilor de primăvară și acum, în toamnă, la cules. Le ținem evidența, plătim taxele la stat pentru ei, dar legislația nu permite să îi ținem mai mult de trei luni pe an. Ar trebui puțin lărgită această perioadă. Măcar la cinci luni pe an, ca să putem acoperi toate lucrările. Cei mai mulți sunt oameni care nu au niciun fel de calificare și de aici vine și principala problemă: aceea a lipsei școlilor profesionale. Avem în Valea Călugărească un liceu agricol, dar cei care termină acest liceu preferă, de cele mai multe ori, să își găsească de lucru în străinătate, să lucreze în alt domeniu sau... să stea acasă pe banii părinților”, ne-a declarat Ilie Buican, proprietarul Cramei Basilescu din Urlați.

Primăria din localitate se implică frecvent în intermedierea angajărilor pentru cramele din localitate în așa fel încât cei care doresc să se angajeze în viticultură dar nu știu unde să se adreseze pot depune CV-urile sau pot afla informații suplimentare direct de la sediul instituției.

”În fiecare an avem o acută lipsă de forță de muncă pe acest sector iar majoritatea proprietarilor de crame angajează zilieri și nu numai. Este nevoie și de personal cu normă întreagă, pe toată perioada anului. Primim CV-uri și aici, la Primărie, și le direcționăm proprietarilor de crame”, susține Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor