garda forestiera

Au fost ocupate deja 500 dintre cele peste 600 de posturi ale garzii forestiere. Si nici nu este de mirare, avand in vedere ca viitorii protectori ai padurilor vor castiga in jur de 5 mii de lei.

 

In paralel, deputatii de la comisiile pentru agricultura si munca au avizat favorabil infiintarea acestei institutii. Cu aceasta ocazie, parlamentarii au majorat lefurile autoritatilor aflate in subordinea Ministerului Mediului.

Avizul favorabil dat de deputati cu privire la infiintarea Garzii Forestiere vine la pachet cu o surpriza pentru angajatii Ministerului Mediului. Ei vor primi mai multi bani, in cazul in care acum castiga mai putin decat politistii padurilor.

Reporter: “Adica 21 de milioane incepatorii si pana la 5000 de lei cei experimentati.
Marin Anton, membru in comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor: :Da, tot nivelul de salarizare care a fost propus si aprobat la functionarea garzii forestiere, s-a preluat si pentru celelalte unitati din Ministerul Mediului. Era incorect ca un comisar de garda forestiera sa aiba un anumit nivel de salarizare, iar un comisar de garda de mediu sa aiba alta salarizare."

 

Deocamdata, Garda Padurilor are prevazute 617 de posturi, dar este posibil ca numarul politistilor padurilor sa creasca in timp. 500 de posturi sunt deja ocupate. Candidatii au trecut de un test psihologic si urmeaza sa-l dea si pe cel de competenta profesionala.

Odata ce toate posturile vor fi ocupate, va urma proba practica de integritate. In ce consta, e deocamdata o surpriza. Se stie doar ca se va desfasura in teren. Mai exact, in padure.

Adrian Solomon, presedintele comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor: "Sunt 490 aproape de posturi preluate de la fostele directii silvice si de la corpurile lor de control, inspectii si asa mai departe, urmand ca, in anii urmatori, sa ajunga undeva la 1030 de posturi."

 

Agentii Garzii Forestiere vor primi uniforme si masini de teren dotate cu girofar si GPS. Nu vor avea arme, insa vor fi insotiti in misiuni de politisti si jandarmi.

Infiintarea Garzii va fi dezbatuta in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare.
sursa: stirileprotv.ro