bursa_locurilor_de_munca_969f4.jpg
Aproape 1500 de tineri, cu sau fără diplomă de Bac, figurează ca șomeri în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numărul are toate șansele să crească, ținând cont că după absolvirea corijențelor, examene susținute în august, tinerii mai au timp să se înscrie pentru obținerea indemnizației de șomaj.

Absolvenţii promoţiei 2019 trebuia ca, în termen de 60 de zile de la absolvire, să se înregistreze ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în evidenţele instituţiei, pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agentie în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

„Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie 2019, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.220/19 februarie 2018 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia «cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019»”, se arată în răspunsul ce ne-a fost transmis de AJOFM.

Lucrurile stau un pic diferit cu elevii care nu au avut situația școlară încheiată la toate materiile. Aceștia se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă solicitarea este înregistrată în termen de 10 zile de la acestă data, dar nu mai târziu de 12 luni. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația este acordată de la data înregistrării cererii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Venitul din șomaj pentru absolvenți este de 250 lei și se acordă pe o perioadă de șase luni.

Aceștia au însă o șansă să scape de statutul de șomer și, implicit, să obțină bani mai mulți din salariu dacă se prezintă la Bursa locurilor de muncă, de pe 18 ocotmbrie, acțiune ce le este destinată absolvenților. Atenție, însă, nu se adresează exclusiv celor care au terminat școala în 2019, ci tuturor celor care au studii medii.

Domeniile în care oferta job-urilor este generoasă pentru cei cu studii medii sunt: HORECA (ospătar, bucătar, muncitor), comerț (vânzător, lucrător comercial, manipulant marfă, muncitor), confecții (confecționer, muncitor), construcții, asigurări.

În Prahova, sunt aproximativ 7000 de șomeri, dintre care aproape 5000 sunt neindemnizați.

Foto cu caracter ilustrativ

bursa_8814e.jpg

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg