- Publicitate -

Litoral 2018. Ghid pentru o vacanță ieftină

Data:

vacanta-mare.jpg

Cei care doresc să ajungă la mare, chiar dacă nu au un buget generos, trebuie să țină cont de câteva reguli de bază. Prima ar fi să călătorească în timpul săptămânii, când prețurile de cazare sunt mult mai mici. Calculele încep însă cu transportul, pentru că în funcție de mijlocul de transport ales costurile sunt diferite.

- Publicitate -

Nu v-ați planificat încă vacanța la mare? Asta nu trebuie să vă împiedice să aveți parte de clipe de neuitat. Pentru cei care au spirit de aventură totul este simplu și nu necesită un buget exagerat, dacă țin cont de câteva sfaturi.

Primul ar fi legat de transport. De departe, cele mai ieftine mijloace de transport rămân autocarul sau trenul, dar acest lucru presupune și un disconfort când vine vorba de căratul bagajelor. La autocar, un bilet pe distanța Ploiești – Costinești, de exemplu, costă 67 de lei, în timp ce un bilet de tren costa 70 de lei. Dus – întors ar însemna 134 de lei, respectiv 140 de lei. Un preț și mai mic la autocar este pe distanța București – Costinești. Biletul costă 60 de lei, iar pentru București – Eforie Nord un bilet costă 55 de lei. Pentru transportul cu autoturismul proprietate personală trebuie în schimb să pregătim un buget de minimum 250 de lei.

Un alt sfat ar fi acela ca vacanța să fie stabilită în timpul săptămânii, când costurile la cazare sunt mult mai mici. La mare poți găsi cazare inclusiv cu 40 de lei/persoană / noapte la pensiuni sau vile, care oferă camere dotate cu frigider, televizor și baie proprie. Prețurile au scăzut și după ce mulți turiști, beneficiari de tichete de vacanță, se orientează acum către hoteluri, având în vedere că parte din costuri sunt suportate de la bugetul instituțiilor care oferă aceste privilegii. Prețul diferă însă și de distanța până la plajă. Așa că, pentru cei care evită să facă mișcare până la plajă costurile de cazare cresc. 

- Publicitate -

O altă oportunitate pentru cazare o reprezintă apartamentele închiriate în regim turistic. Dar această soluție este de preferat pentru grupuri, astfel încât costul de închiriere să fie mai mic/persoană. O astfel de soluție este valabilă și în cazul pensiunilor sau vilelor, având în vedere că pentru grupuri se poate obține un discount suplimentar.

Când vine vorba de mâncare lucrurile însă se schimbă. Din start trebuie spus că în stațiunile de pe litoral adaosul la produse poate fi chiar și de 350%, inclusiv în piețele agro-alimentare. Priviți cu atenție anunțurile făcute de comercianți, care sunt obligați să publice, la loc vizibil, adaosul comercial.

pret.jpg

De exemplu, un kilogram de nectarine, care poate fi cumpărat din supermarket cu 3,70 lei, poate costa la piața agro-alimentară 10 lei/kg. Cele mai mari prețuri sunt însă la struguri: 15 – 25 de lei/kg. Așa că, pentru cei care au în sânge să se gospodărească singuri costurile pot fi cu mult mai reduse.

- Publicitate -

Mulți dintre cei ajunși la mare preferă sandwich-urile și mâncarea gătită pe stradă. Un meniu cu burger costă 17 lei, prețul la pizza este cuprins între 15 – 20 de lei (700 de gr.), iar un meniu al zilei, format din ciorbă, piept de pui la grătar, cartofi prăjiți și chiflă poate fi de 25 de lei.

maniu-mare.jpg

Pentru cei care se tem de toxi-infecțiile alimentare de bază este să facă propriul grătar, dacă au fost inspirați să aleagă pentru cazare o vilă sau o pensiune care oferă în același preț și posibilitatea de folosire a bucătăriei. În caz contrar, turiștii dornici de vacanțe ieftine ar fi bine să se orienteze către locațiile preferate de localnici, pentru că sigur aici vor fi tarife mai mici.

La plajă, cele mai piperate costuri le reprezintă sezlongurile și consumația. Costul pentru șezlong diferă de la o stațiune la alta. În Olimp poți închiria un șezlong cu 20 de lei/zi, în Costinești cu 25 de lei/zi, în timp ce la Mamaia poate ajunge la 40 – 50 de lei/zi, iar în zonele exclusiviste prețurile sunt și mai mari. Trebuie spus însă că mulți preferă în continuare cearșaful. Asta pentru că încă mai sunt zone unde se poate face plajă gratis.

- Publicitate -

Dar și în acest caz apar câteva cheltuieli obligatorii. Ne referim la umbrelă (17 – 25 de lei), precum și la loțiunea de plajă, care poate fi cumpărată cu prețuri între 13 lei (factor de protecție 30%) și 45 de lei.Tot la plajă, de preferat ar fi să aveți ladă frigorifică pentru apă, sucuri și fructe, produse pe care ar fi bine să le luați tot din supermarket. Pe plajă, cea mai ieftină băutură răcoritoare este 5 lei (250 ml), iar apa este 4 lei (500 ml).

Un alt sfat este să evitați să faceți sesiuni de shopping. Nu de alta dar vacanța nu presupune să umpli geamantanul cu haine noi. De altfel, amintirile care contează sunt fotografiile, care pot fi realizate acum cu propriul telefon. 

rasarit.jpg

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt actele necesare

Astăzi, 11 aprilie 2024, încep înscrierile în clasa pregătitoare...

Bătaie în Vălenii de Munte. Agresorii, ”săltați” de polițiști

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Vălenii...

Alexe George se alătură USR și va fi candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Târgșoru Vechi

Alexe George este născut și crescut în Târgșoru Vechi....

Pedeapsa pe care Curtea de Apel Ploiești i-a aplicat-o unei false psiholoage

Curtea de Apel Ploiești a decis ieri să o...

Percheziții în Prahova. Trei femei au furat mai multe produse dintr-un magazin Pepco

În această dimineață, polițiștii din cadrul Secției Rurale de...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt actele necesare

Astăzi, 11 aprilie 2024, încep înscrierile în clasa pregătitoare...

Bătaie în Vălenii de Munte. Agresorii, ”săltați” de polițiști

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Vălenii...

Pedeapsa pe care Curtea de Apel Ploiești i-a aplicat-o unei false psiholoage

Curtea de Apel Ploiești a decis ieri să o...
- Publicitate -