spot_img
- Publicitate -

10 zile prin Transilvania, cu mașina

Data:

transilvania.jpeg

Când vine vorba de a noastră Transilvanie și ce putem vizita acolo, în mințile noastre răsar imaginile unor castele gotice scufundate în ceață și mister, bântuite de vampiri înnebuniți după sânge. Știm că Transilvania a devenit cunoscută în virtutea romanului Dracula scris de Bram Stoker și aprobăm atotștiutor din cap când auzim că aici se întind cele mai frumoase peisaje românești și o natură neprihănită.

- Publicitate -

Înconjurată fiind din aproape toate părțile de cercul carpatin, Transilvania își rezidă farmecul din moștenirea multiculturală ce împletește dominația ungară și colonizarea germană a populației cunoscută drept „sași”. Poate nu știai, dar numele Translivania își trage obârșia din latinescu terra ultra silvam (țara de peste pădure), iar așa cum noi o numim Ardeal, ungurii îi spun Erdély, iar nemții Siebenbürgen .

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este, după București, cel de-al doilea cel mai mare oraș românesc. Biserica Sfântului Mihail este una dintre capodoperele clujene, bijuterie gotică din secolele 14 – 15 care nu ar putea să-ți scape din vedere, pentru că este și a doua cea mai mare clădire de acest fel din țară. 

Blocaj în urbanism la nivelul Ploieștiului

Documentațiile de urbanism depuse la nivelul Ploieștiului riscă să își piardă valabilitatea pe motiv că nici până la această dată nu a fost aprobată...
- Publicitate -

cluj zi 12.jpg

În Cluj, arta contemporană e la ea acasă și o vei găsi făcându-și mendrele bine mersi la Fabrica de Pensule, un spațiu de artă contemporană deschis în 2009 care îmbină teatrul, dansul, artele vizuale și muzica. Înainte de a pune la cale planul de după-amiază, îngăduie-ți o plimbare-agale pe aleile Grădinii Botanice și oprește-te la un binemeritat ceai de după-amiază La Perne, cafeneaua cu nimic mai puțin confortabilă decât o sugerează numele.

După ce foamea și-a intrat zdravăn în drepturi, dă fuguța la Casa Boemă și înfruptă-te din niște platouri românești sau, dacă ești într-un grup mai numeros de 12 călători cu chef de a se omeni cum șade bine în concediu, pune-ți-o de-un ospăț împărătesc. Pentru o digestie bună, încheie ziua cu un cocktail la Barul Hemingway.

Turda

- Publicitate -

După ce ai dormit, sari în mașină și îndreaptă-te, la vreo 45 de minute mai la sud, spre Turda – un oraș care a văzut lumina soarelui în vremea Imperiului Roman și care știe câte ceva despre greutățile istorice.

turda.jpg

Una dintre cele mai de seamă năstrușnicii pe care le poți vedea aici este Salina Turda, o incredibilă mină de sare ce poate fi la fel de bine asemuită cu o lume subterană sau cu vizuina cine știe cărui dragon. 

Alba Iulia

- Publicitate -

Tripadvisor: Cel mai frumos obiectiv din România se află în Prahova

Cel mai frumos loc din România este Castelul Peleș, potrivit Tripadvisor. Castelul din secolul al XIX-lea este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din...

După ce ți-ai fericit plămânii câteva ore încărcându-i cu aerul sănătos de salină, aruncă-te iar în mașină și continuă călătoria spre sud încă vreo oră jumate, până în Alba Iulia către una dintre cele mai bine conservate fortărețe din Transilvania. 

alba iulia.jpg

Imposibil să nu fi citit măcar un articol de ziar care să ridice în slăvi frumusețea Cetății Alba Iulia, o fortăreață medievală în formă de stea, conservată și renovată cu sume importante, ce ascunde construcții splendide în spatele zidurilor de piatră: Catedrala Sfântului Mihai, Catedrala Încoronării și Librăria Batthyaneum ce adăpostește 50.000 de cărți.

Sibiu și Transfăgărășan

- Publicitate -

Următoarea bunătate din meniu este bijuteria Transilvaniei, mândria României și capitala Europeană din 2007… Sibiu. Orașul respiră prin toți porii eleganță și șarm, ducând cu gândul la o miniatură a Vienei. 

Te consideri un mare băutor de cafea? Atunci răsfață-te cu una pregătită românește la Arhiva de Ceai si Cafea sau comandă un cappuccino la Wien Café. Dacă simți că foamea ăși intră în drepturi, încearcă niște sarmale umplute cu carne de porc, asortate la mămăliguță și servite în continuarea unei ciorbe acre, la Crama Sibiul Vechi.  

sibiu.jpg

După ce te simți cu conștiința împăcată că ai văzut fiecare străduță sibiană care trebuia văzută, continuă-ți călătoria către „cel mai bun drum din lume” (așa cum susține Top Gear), Transfăgărășanul. Pentru o priveliște ce n-a văzut Parisul, croiește-ți drum către Lacul Bâlea, întinderea glaciară de apă încadrată de vârfuri din toate zările.

- Publicitate -

Brașov și Castelul lui Dracula

După vreo două ore jumate de mașină spune „Bun găsit” Brașovului, un oraș excelent pentru drumeții (vara) și pornit cu schiul (iarna). Nu trece pe lângă Biserica Neagră spunându-ți pentru a nu știu câta oară că o să o studiezi mai în profunzime data viitoare când vii în Brașov. Îndreaptă-te apoi spre Strada Sforii și spre Dealul Tâmpa (cu telecabina sau pe jos, în drumeție) și admiră priveliștea încărcată de acoperișuri portocalii.

brasov.jpg

Mergeți încă 40 de minute cu mașina și ajungeți la Castelul Bran. Ridicat într-o stâncă în inima munților și înconjurat de întinderi dense de pădure, castelul datează din secolul 14, jucând pe rând rolul de fortăreață de apărare strategică în fața invadatorilor, punct vamal și rezidență regală.

- Publicitate -

Sighișoara

Lasă în spate munții falnici și îndreaptă-te spre nord, către cetatea Sighișoara (2 ore) și ale ei case colorate, străduțe pavate și turnuri medievale; acest oraș pitoresc ar putea stinge setea de arhitectură medievală chiar și celui mai pasionat șef de promoție de la facultatea de istorie.

sighisoara.jpg

Vei da aici peste 9 turnuri de apărare, în frunte cu Turnul cu Ceas care tronează peste ele de la înălțimea de 64 de metri. Aruncă o privire atentă la mecanismul ceasului încărcat cu figurine simbolice care se ivesc pe neașteptate la diferite momente din zi și din săptămână. 

- Publicitate -

Dacă tocmai ți-ai descoperit un apetit de nepotolit pentru medievalitatea românească, fă un ocol prin satele Viscri și Biertan ce se laudă cu unele dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania.

Un lac și chei ca nicăieri în altă parte

Nu trebuie decât să te așezi confortabil la volan și să accelerezi spre nord – est pentru alte 2 ore și circa 40 de minute și vei ajunge negreșit la Lacul Roșu, zis și lacul ucigaș. De fapt, lacul a luat naștere după o alunecare de teren masivă precedată unui cutremur. Pădurea de pini a fost complet inundată și, cu timpul, pietrificată, iar astăzi se mai pot vedea rămășițele trunchiurilor de copac plutind la suprafață.

lacul rosu.jpg

Dacă mergi pe același drum în zigzag te vei trezi înconjurat din toate părțile de stânci. Asta înseamnă că ai ajuns la Cheile Bicazului – drumul care leagă Transilvania de Moldova. Pereții de piatră conțin tot felul de peșteri și tuneluri pe care le poți vizita liniștit dacă ai grijă la avertizările legate de urși. Ia calea Barajului Bicaz, ajungi la lacul cu același nume străjuit din toate părțile de păduri virgine și pune-o de câteva poze artistice.

sursa: momondo.ro

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Cum poți deveni pilot de avion în Prahova, gratuit

În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala...

Tzancă Uraganu, gest emoționant în ajunul Învierii

Ca la fiecare mare sărbătoare, Tzancă Uraganu, unul dintre...

Sera viitorului din Prahova produce trufandale pentru supermarketuri

Și în România se poate! Departe de imaginea clasică...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Chilii pentru sărmani la Turnu, mănăstirea afectată de incendiu

Au trecut aproape doi ani de la incendiul devastator...

Accident pe DN 72, Ploiești-Târgoviște, la Dărmănești

Un accident rutier s-a produs, în această după-amiazp, pe...

Cui aparțin stâlpii periculoși din Ploiești? Reacția Electrica 

Stâlpii periculoși din Ploiești aparțin...nimănui. Cel puțin asta rezultă...

Coloană uriașă pe DN 1 B, între Valea Călugărească și Albești

Marți după amiază, traficul rutier este restricționat pe o...

Val de ploi la munte în Prahova. Cum va fi vremea de 1 Mai

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, prognoza...
- Publicitate -

Emisiuni

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...
- Publicitate -

Vox Publica

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța...

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Tripadvisor: Cel mai frumos obiectiv din România se află în Prahova

Cel mai frumos loc din România este Castelul Peleș,...

Imagini cu Sala Sporturilor de Paște: O explozie de culoare

Parcul de la Sala Sporturilor a fost duminică, în...
- Publicitate -

Shopping City Ploiești întâmpină Paștele cu un program special și vouchere cadou

Cu ocazia sărbătorilor pascale, Shopping City Ploiești anunță programul...

Tradiția spune că de Paște ne înnoim hainele. Ce se poartă

Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai mari sărbători...

Retro & Electro Parade a revenit la Shopping City Ploiești

În weekendul 11–12 aprilie, Shopping City Ploiești a găzduit...