Mulți dintre noi ne confruntăm cu problema excesului de sebum care ne dă mari bătăi de cap și care ne face să cheltuim mult timp și bani pentru a o ține sub control.
Excesul de sebum se referă la producția prea mare de uleiuri naturale protectoare de către glandele sebacee, fenomen care duce la îngrășarea rapidă a tenului și părului și la apariția porilor dilatați, a punctelor negre și a acneei la nivel cutanat.
Atunci când apare acneea, totul se complică: vizite la dermatolog, creme scumpe, intervenții cosmetice, chiar și peeling chimic.
Centifolia, marca franțuzească de bio-cosmetice care poate fi găsită acum și în Ploiești, vă oferă prin intermediul specialiștilor ei, câteva măsuri de îngrijire menite să vă ușureze mult viața.
Începem prin a vă menționa factorii care pot determina pielea să producă prea mult sebum:
– dezechilibrele hormonale;
– dieta necorespunzătoare;
– umiditatea excesivă;
– temperaturile ridicate;
– anumite produse cosmetice;
– pilulele anticoncepționale;
– sarcina;
La nivelul pielii, excesul de sebum este ușor de recunoscut – tenul este în permanență lucios, machiajul rezista mai puțin pe chip, porii din zona T (frunte, nas și bărbie) sunt dilatați și există o predispoziție către instalarea punctelor negre și a acneei (pe chip, pe umeri, spate, fese și coapse).
Excesul de sebum poate fi ținut sub control cu ajutorul câtorva metode de îngrijire speciale, care să prevină problemele asociate cu această problemă dermatologică:
– Spălați-vă pielea cu apă călduță si folosiți o loțiune de curățare fără aditivi sau alcool cum ar fi Loțiune Matifiantă Purifiantă (acum si pe trevor.ro). Rezumați-vă la trei spălări maximum pe zi, altfel glandele sebacee pot reacționa prin secretarea unei cantități și mai mari de sebum.
– Folosiți creme și loțiuni solare care să aibă în compoziție uleiuri naturale cu rol de protecție solară, cum ar fi Macerat Uleios de Morcov Bio.
– Utilizați un exfoliant cu acțiune profundă, pentru îndepărtarea celulelor moarte și a urmelor grase de pe suprafața pielii, cel puțin o dată la 2-3 zile cum ar fi Exfoliantul Enzimatic Antirid Bio. Aplicați apoi o cremă hidratantă care să regleze producția de sebum cum ar fi Fluid Regulator Matifiant.
– Consumați multă apă în fiecare zi, astfel încât să vă mențineți pielea bine hidratată și să eliminați mai ușor toxinele.
– Reduceți aportul zilnic de zahăr, sare, cofeină și alimente prăjite (evitați sau reduceți cantitatea de ulei când gătiți).
– Consumați cât mai multe alimente degresate și bogate în proteine, cereale integrale, fructe proaspete și legume verzi.
– Renuntați la fumat, deoarece acest obicei declanșează dilatarea porilor și irită pielea, agravând seboreea.
– Utilizați exclusiv produse cosmetice și de îngrijire care sunt create special pentru pielea grasă.
– Când vă șamponați părul (Șampon BIO pentru păr gras), evitați masajul viguros al scalpului, apa fierbinte și clătitul insuficient toți acești factori stimulează intens glandele sebacee și conduc la secreția unei cantități și mai mari de sebum.
– Nu folosiți uscătorul de păr poziționat prea aproape de scalp sau la temperatură prea mare, întrucât această operațiune va usca agresiv pielea și va determina suplimentarea producției de sebum.
– Evitați produsele antiseboreice care au în compoziție alcool, deoarece acestea dezechilibrează nivelul PH-ului normal al pielii.
– Renunțați la obiceiul de a va plimba mâinile prin păr, întrucât sebumul se extinde mai ușor către celelalte rădăcini ale firelor de păr.
– Dacă vă spălați părul foarte des, rezumați-vă la o singură șamponare, astfel încât podoaba capilară să poată fi clătită corespunzător.
– Ultima clătire a părului este bine să fie realizată cu apă călduță (rece pe cât posibil), astfel încât să fie inhibate glandele sebacee.
– Masați-vă scalpul de două ori pe săptămână cât părul este încă uscat (întotdeauna înainte de spălare), pentru evacuarea sebumului din foliculii de păr și eliminarea lui completă prin șamponare și clătire.
Și pentru că specialiștii Centifolia folosesc tot ce este mai natural în producția bio-cosmeticelor lor, vă mai recomandă:
– Alegeți crema matefiantă cu grijă astfel încât după folosire, aceasta să aibă calitatea de a închide porii. Efectul va fi vizibil în câteva zile.
– Zincul este un aliat excelent. Acest mineral este cel mai bun reglator al cantității de sebum din epidermă.
– Ceaiul verde este cel mai bun antioxidant, recunoscut pentru acțiunile sale: matefiantă, purificatoare și astringentă, care închide porii și care dă un aspect frumos al tenului.
– Lămâia permite și ea închiderea porilor, iar în plus are acțiune antibacteriană și ajută la eliminarea punctelor negre.
– Acidul salicilic vegetal (extract de coajă de salcie) este un puternic aliat al tenului gras. El stimulează regenerarea cutanată, uniformizează imperfecțiunile și luptă împotriva punctelor negre.
– Apa de trandafiri are o acțiune purifiantă, revitalizantă, regeneratoare și astringentă. Ajută de asemenea la controlul excesului de sebum fiind indicată în întreținerea tenului mixt și gras.
(P)