dinti sami dogan.jpeg

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un tratament bazat pe peptide – lanțuri scurte de aminoacizi, care nu pot fi considerate proteine complete, tocmai din cauza lungimii lor. Atunci când este aplicat pe leziuni dentare create artificial în laborator, produsul remineralizează smalțul dintelui și vindecă leziunea.

Remineralizarea ghidată de peptide este o alternativă sănătoasă a dinților, comparativ cu multe modalități curente. Emaila este unul dintre cele patru țesuturi majore care alcătuiesc dintele. Țesutul este produs de un tip de celulă numită ameloblast.

Aceasta secretă proteinele care formează smalțul în timp ce dintele este încă în gingie. Din păcate, odată ce procesul de formare a dinților este complet și dintele a apărut, ameloblastele noastre mor, iar noi continuăm să pierdem smalțul de-a lungul întregii vieți.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Bacteriile metabolizează zahărul și alți carbohidrați fermentabili în medii orale, iar acidul, sub forma unui produs secundar, va demineraliza țesutul dentar”, a declarat cercetătorul Sami Dogan.

Într-o mică măsură, dinții noștri pot fi remineralizați cu ajutorul salivei, pastei de dinți cu fluor, dar și cu aditivii din apa potabilă. Dar, odată ce există o cavitate vizibilă pe dinte, trebuie să fie tratată de un dentist. De obicei, stomatologul forează și umple gaura cu o plombă.

Pentru a dezvolta noul tratament, echipa a apelat la una dintre proteinele produse de ameloblaste. Această proteină numită amelogenins joacă un rol cheie în formarea dintelui. Echipa a proiectat peptide bazate pe această proteină și a creat un tratament cu peptidă ca ingredient activ.

Ei au aplicat produsul pe leziunile dentare și au descoperit că a contribuit la formarea unui strat mineralizat în zonele demineralizate. Leziunile au fost tratate și cu fluor, dar numai tratamentul cu peptide a dus la remineralizarea unui strat relativ gros – asemănător cu structura smalțului sănătos.

sursa: playtech.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.