Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

YWU4OTg1MTljMjVmMjE3ZjE1NGU4MWJkOWZmMQ==.thumb.jpg

Turiștii care vizitează Sibiul remarcă un simbol al municipiului realizat în Evul Mediu de dulgheri pricepuţi, cunoscut drept „ochii Sibiului.

Potrivit digi24.ro, în Piaţa Mare şi în Piaţa Mică din centrul istoric, dar şi pe alte străzi cu case din zona centrală a Sibiului se pot zări acoperişuri cu „ochi”, ceea ce specialiştii numesc „lucarne”, un element foarte rar de arhitectură medievală.

„În cazul lucarnelor, avem o lucarnă standard pentru oraşul Sibiu şi avem lucarne stilizate, care nu au treabă cu ochii Sibiului. Aceşti ochi ai Sibiului sunt un trademark al Sibiului. Dacă mergem şi vedem o lucarnă originală din Sighişoara sau Braşov, dacă mergem în mediul săsesc, nu găsim această formă. Pe la 1700, perioada barocă, au apărut aceste lucarne”, a explicat istoricul Răzvan Pop, viceprimar al Sibiului.

Sibiul este unul din puţinele locuri din România unde se mai păstrează acoperişurile cu guri de aerisire în formă de ochi. Practic, aceşti ochi sunt de fapt nişte „plămâni” ai caselor istorice, care asigură aerisirea podurilor. „Ochii” din pod au apărut din cauza problemelor din pivniţele din centrul vechi al Sibiului.

Citește articolul integral AICI

 


Economic
  • Luni, 16 Aprilie 2018
  • De Andra Ilie

La Plăcinte reduce numărul restaurantelor

În ultimele luni, grupul La Plăcinte a închis trei restaurante din țară. Astfel, în noiembrie anul trecut, lanțul de restaurante „La Plăcinte” a renunțat la municipiul Brașov, închizându-și localul și...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești