MGIxMDI4MjFlMzMyMDAxOTcxMDQzOThkMmYyYmY3MWU=.thumb.jpg

Considerate de cercetătorii marini ”bogăția verde” și sursa vieții din Marea Neagră, algele sunt un factor major de disconfort pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanța pe litoralul românesc. La câțiva km de vamă, vecinii bulgari au găsit soluția pentru ca plajele să rămână curate.

 

Meteorologii anunță temperaturi caniculare în următoarea perioadă, astfel încât este de așteptat ca plajele de pe litoralul românesc al Mării Negre să fie acaparate de alge. Acest fenomen se repetă de ani de zile, fără ca autoritățile să găsească o altă soluție decât încărcarea în camioane, cu utilaje de construcție, a mii de tone de alge. Munca pare zadarnică pentru că oricât ar încerca muncitorii să lase plajele curate seara, marea aduce din larg alte alte alge la mal a doua zi.

Din cauza algelor, mulți turiști evită să mai facă baie în mare, preferând piscinele, deși cercătătorii marini spun că acestea nu sunt periculoase. "Fenomenul este natural, iar dezvoltarea acestora este, desigur, ca la orice plantă: are perioada vegetativă maximă, iar această perioadă este chiar acum, în mijlocul verii", susţine Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Marină, citat de digi24.ro. 

Imediat ce treci granița la vecinii bulgari, litoralul se schimbă. Plajele sunt curate, fără algele care îi disperă pe români. Soluția găsită de autoritățile bulgare a fost montarea unor plase în larg, care să împiedice algele să ajungă la țărm.