Fie că este din fructe, vanilie sau ciocolată, înghețata este o adevărată plăcere, mai ales pe timp de caniculă. Însă efectul ei este răcoros doar pe moment. Asta pentru că la aproximativ o oră după ce mâncăm o înghețată, temperatura corpului începe să crească.

canicula-alimente-3.jpg

 

Unii medici spun că efortul energetic al corpului pentru a digera și metaboliza înghețata este destul de mare. Producând energie, teoria spune că se produce și o cantitate de căldură în organism, care nu ne răcorește și nu ne ajută să ne scădem temperatura corpului.

Evitaţi alimentele prăjite!
Când este foarte cald afară, stați departe de tot ce înseamnă alimente grase şi prăjite, adică bogate în calorii, pentru că organismul atunci când digeră și în special alimente grase, el accelereaaza metabolismul și degajă o parte din căldură.

 

Nu evitați însă alimentele picante, precum ardeiul iute!
Aceste alimente conțin o substanță, numită capsaicina, care determină vasodilatație la nivel periferic. Deci vasele de sânge se dilată, apare transpirația și de aici acea senzație de înroșire, de bufeu, de căldură și noi știm că transpirația este principalul mecanism prin care organismul nostru se răcorește.

Gândiți-vă de două ori înainte de a bea o bere rece!
Berea, chiar dacă e rece, fiind bogată în alcool și glucide, de asemenea are același efect. Alcoolul produce o vasodilatație care împiedică răcorirea adecvată a pielii. Apoi, prin faptul că aceasta stimulează diureza și ne deshidratăm într-o oarecare măsură, având mai puțină apă în organism decât ar trebui, mecanismele de răcire nu funționeaza la parametri normali.

Un ceai cald pentru o vară răcoroasă
Dacă vreți să vă racoriţi alegeți mai degrabă un ceai cald. Este o idee bună să consumăm atunci când e cald ceva cald, chiar dacă pe moment pare paradoxal, însă atunci când ceva cald ajunge în interiorul organismului determină mult mai rapid declanșarea mecanismelor de răcire. Vasodilatatia periferică cu sudorație și eliminarea căldurii. Un ceai cald, supă caldă, produce transpirație abundență în timp scurt și senzația de răcire.