Odată cu trecerea timpului, oamenii se schimbă, obiceiurile se schimbă, iar locurile de muncă la fel. Avansarea tehnologiei, mai ales în ultimul secol, a contribuit la uşurarea vieţii omului. Dar, în acelaşi timp, a avut loc şi dispariţia unor ocupaţii, dintre care unele sunt astăzi complet necunoscute.

job-care-nu-mai-exista-5.jpg

 

Reglor de popice
Reglorii de popice erau tinerii angajaţi de sălile de bowling pentru a aranja popicele căzute pentru clienţi.
job-care-nu-mai-exista-10.jpg

 Ceasul deşteptător uman
„Deşteptătorii” erau, de fapt, alarme pentru trezit: erau angajaţi pentru a se asigura că oamenii se trezesc la timp pentru a merge la locul de muncă. Foloseau beţe, bătătoare sau pietricele pentru a bate la uşile sau ferestrele clienţilor.
job-care-nu-mai-exista-13.jpg

 

 Tăietor de gheaţă
Tăietorii de gheaţă tăiau cu fierăstrăul gheaţa de pe lacurile îngheţate, pe care apoi o vindeau.  Oamenii o foloseau în pivniţele sau camerele lor frigorifice pentru a păstra produsele proaspete. Aceasta era o slujbă destul de periculoasă, realizată în condiţii extreme.
job-care-nu-mai-exista-2.jpg

Ascultător al avioanelor inamice
Înainte ca radarul să fie inventat, soldaţii foloseau oglinzi şi dispozitive de ascultare pentru a detecta sunetul motoarelor avioanelor care se apropiau.
job-care-nu-mai-exista-20.jpg

 Vânător de şobolani
Vânătorii de şobolani erau angajaţi în Europa pentru a ţine sub control populaţia de şobolani din oraşe. Se expuneau unui risc ridicat de a suferi muşcături, care apoi se puteau infecta.
job-care-nu-mai-exista-4.jpg

Aprinzător de felinar
Aprinzătorii de felinare foloseau beţe lungi pentru a aprinde, stinge sau alimenta lămpile stradale. Slujba lor a fost desfiinţată odată cu apariţia iluminatului electric stradal.
job-care-nu-mai-exista-8.jpg

Plutaş
Înainte ca tehnologia şi infrastructura să fie dezvoltate pentru a transporta buştenii în camion, plutaşii erau cei care se ocupau cu transportarea acestora pe apă de la punctul de tăiere până la cel de procesare a lemnului.
job-care-nu-mai-exista-18.jpg

Centraliştii
La începutul erei telefoniei, companiile utilizau centrale telefonice manuale, unde centralistele legau apelurile telefonice prin introducerea unei prize de telefon în mufele corespunzătoare.
job-care-nu-mai-exista-14.jpg

 Recuperatorii sau „hoţii de cadavre”
 „Hoţii de cadavre” erau angajaţi în secolul al XIX-lea pentru a deshuma cadavre, care erau livrate universităţilor pentru studiu şi cercetare. Cadavrele erau greu de obţinut prin mijloace legale, aşa că universităţile au găsit căi mai puţin ortodoxe de a face rost de obiectele de studiu.
job-care-nu-mai-exista-19.jpg

 Cititor pentru muncitorii din fabrici
 Cititorii erau angajaţi cu banii adunaţi de la muncitori pentru a le citi în halele în care lucrau, evitând astfel pliciseala.
job-care-nu-mai-exista-17.jpg

 sursa: Bored Panda