piatra_rotarii_buzau-inscriptii.jpg

In partea nord-estica a judetului Prahova, chiar langa hotarul cu judetul Buzau, se afla catunul numit Rotarea, care apartine de comuna Starchiojd.

 

 

Catunul are o asezare pitoreasca, fiind inconjurat din toate partile de dealuri, ca intr-o caldare. Poate ca tocmai de aceea se si numeste „Rotarea”. Muchia dealului aflata inspre nord fata de acest catun poarta denumirea curioasa de „Cultura Romei”. Nici un localnic nu poate da vreo lamurire pentru aceasta denumire.

 

Culmea Romei se intinde ca un arc natural lung de vreo 2 km si se termina in partea ei sudica printr-o zona extrem de accidentata, stancoasa, cu enorme blocuri de piatra aruncate haotic unele peste altele. Acestea sunt „Pietrele Rotarii”. Ele formeaza, impreuna - de altfel - cu tgoata Culmea Romei, hotarul dintre judetele Prahova si Buzau.

Printre imensele stanci de la Pietrele Rotarii se afla una care se deosebeste in mod cert de toate celelalte. Aceasta are o lungime de circa 6.5 m, o latime de circa 2.4 m, este asezata cu o inclnatie fata de sol, spre vest, de aproximatic 15̊ si este orientata pe directia nord-est. Acest bloc de piatra este perfect neted pe intreaga sa suprafata inferioara, de parca ar fi fost tras la rindea si este aproape in intregime lucios, ca o oglinda. Locul este acoperit in totalitate de un fel de semne ciudate, ce amintesc in mod paradoxal de scrierea cuneiforma. Unele dintre aceste semne au numai 3 cm lungime, altele ajung pana la 25-30 cm.

Locul este greu accesibil si, in monotonia dealurilor din imprejurimi, stancile acestea par cel putin bizare. Circula aici multe legende, despre ciclopi si uriasi, despre osti romane si tabere tataresti.
Citește articolul integral pe interferente.ro