ochelari de soare

Ochelarii de soare au fost creați cu scopul de a ne proteja ochii de lumina soarelui, însă, în timp, ei au devenit și accesorii la modă. Cu toții știm că ei ne oferă protecție împotriva radiațiilor dăunătoare și a razelor ultraviolete. Dar sunt și alte beneficii pe care ni le oferă purtarea ochelarilor de soare, despre care vom discuta în acest articol.

 

Protecția de calitate se realizează cu ochelari de soare de calitate, de aceea este important să alegem ochelarii de soare care ne oferă o protecție maximă împotriva radiațiilor UV. Razele ultraviolete ale soarelui nu pot fi percepute, ele pătrund chiar și prin nori, prin urmare impresia că suntem protejați de radiațiile UV atunci când este înnorat este greșită. Radiațiile UV pot cauza probleme organismului nostru, pot fi foarte nocive pentru ochi și pot provoca potențiale daune permanente retinei și corneei. În plus, lumina strălucitoare vizibilă a soarelui poate fi de asemenea dăunătoare ochilor noștri.

Apărarea naturală de lumina puternică constă în a miji ochii. Dar chiar dacă facem acest lucru, lumina strălucitoare, care încă mai pătrunde în ochi, poate fi extrem de dăunătoare pentru ochii neprotejați. Mai mult decât atât, acest reflex de a miji ochii poate duce la apariția prematură a ridurilor din jurul ochilor și poate contribui la oboseala lor. Pentru a preveni toate aceste neajunsuri, o simplă pereche de ochelari de soare de calitate este absolut necesară și este o soluție sigură și cât se poate de la îndemână pentru fiecare dintre noi (comparativ cu neplăcerile și daunele pe care le poate provoca lipsa lor).

 

Purtarea ochelarilor de soare este benefică și în alte situații. De exemplu, este ușor să fim distrași atunci când nu vedem bine din cauza soarelui și a strălucirii sale orbitoare cauzate de reflexia pe suprafețe plane, numită lumină polarizată. Acest lucru se aplică în multe situații, ca de exemplu atunci când ne aflăm într-o intersecție aglomerată, atunci când conducem mașina sau atunci când vrem să fim atenți la ceva. Astfel, ochelarii de soare nu ne oferă doar protecție împotriva radiațiilor nocive, dar ne îmbunătățesc și vederea în zilele însorite, prevenind în același timp riscurile de accidente. Suntem obișnuiți să purtăm ochelarii de soare vara, însă, cu siguranță, puțini dintre voi știați că lumina soarelui este mai puternică în diminețile de toamnă sau iarna, când este amplificată și de culoarea albă a zăpezii.

Ar trebui să ţinem cont şi de următoarele aspecte:

-              Lentilele galbene te pot pune în dificultate atunci când eşti la semafor, de exemplu, în timp ce lentilele gri, verzi sau maro minimizează distorsiunile de culoare şi sunt o alegere mai bună atunci când eşti în spatele volanului.

-              Lentilele fotocromice – se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.

-              Lentilele de policarbonat – oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.

-              Lentilele-oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.

-              Lentilele degrade – închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.

-              Lentilele dublu degrade – închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc. Sunt utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.

Mulți oameni suferă de sindromul ochiului uscat, afecțiune care apare mai ales din cauza unor factori de mediu. Medii cu vânt, mai ales cele din zonele cu climă uscată, pot conduce cu ușurință la uscarea pielii și ochilor, cauzând sindromul ochiului uscat. Ochelarii de soare de la Edel-Optics ne protejează împotriva acestui sindrom prin blocarea vântului și a prafului care ne-ar putea intra în ochi. Cu ajutorul ochelarilor de soare ne putem de asemenea proteja ochii și de diverse resturi care pot zbura prin aer, mai ales în zilele cu vânt.

Să nu uităm că, dacă corpul nostru se poate vindeca în timp de anumite dauze fizice, uneori, daunele fizice cauzate ochilor ar putea să ne marcheze toată viața.

Ochelarii de soare ne pot ajuta să ne protejăm și să ne simțim bine. Pe lângă beneficiile expuse mai sus, ei pot fi asociați și unui anumit statut – de persoană în pas cu moda și încrezătoare în sine. Pănâ la urmă, să nu uităm faptul că percepția este realitate.

Fie că optezi pentru ochelari de soare scumpi, fie că alegi o pereche mai accesibilă, ţine minte că protecţia ochilor este un „detaliu” al ochelarilor de soare care nu se va demoda niciodată!

(P)

 

Național
  • Luni, 25 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Prognoza meteo pentru această toamnă

Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o vreme ce se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei din punctul de vedere al temperaturilor, in timp ce precipitatiile se...