frica

Anxietatea afectează una din 14 persoane la nivel mondial. Plecând de la această statistică şi de la problemele provocate de emoţiile puternice, un psiholog britanic oferă câteva sfaturi care să vă ajute să ieşiţi din capcana anxietăţii.

 

Uneori, doar gândul unei situaţii jenante poate induce atacuri de panică. Persoanele care sunt încercate de emoţii puternice se pot confrunta cu probleme de respiraţie, ameţeli, transpiraţie, roşelă sau bâlbâială.

Una din 14 persoane din întreaga lume se va confrunta cu o tulburare de anxietate la un moment dat, femeile şi tinerii fiind cele mai afectate categorii, scrie independent.co.uk.

Persoanele cu anxietate tind să-şi facă griji cu privire la ce ar putea merge prost şi se tem că vor face sau spune ceva greşit. Aceste gânduri nu produc doar o stare mentală extrem de negativă caracterizată de teamă şi neputinţă, dar, de asemenea, provoacă modificări fiziologice, cum ar fi secreţia mare de hormoni ai stresului.

 

O modalitate eficientă de a trece peste acest lucru este încercarea de a nu vă mai gândi la ce ar putea merge prost.

De îndată ce un gând rău vă trece prin cap, încercaţi să realizaţi că este doar ceva mental, care va dispărea la fel ca multe altele. Această tehnică se bazează pe puterea gândului, fiind demonstrat că poate reduce anxietatea.

Un alt lucru pe care îl puteţi face atunci când vă simţiţi stresat sau anxios este concentrarea pe respiraţie timp de câteva minute. Această tehnică meditativă vă va relaxa şi va induce o stare de calm.

 

Una dintre cele mai bune modalităţi de a trece peste anxietate este expunerea repetată la circumstanţe care te sperie. În acest mod diminuezi frica, realizând că eşti cu adevărat mai rezistent decât ai crezut că eşti.

Când vine vorba de interacţiuni sociale sau orice alte fobii, expunerea gradată este un mod eficient de a trece peste aceste frici.

De exemplu, data viitoare când mergi la un eveniment social, practică conversaţiile scurte, iar în timp vei ajunge să nu te mai temi de interacţiuni.

 

Studiile au arătat că cei care obişnuiesc să-şi repete ideile în minte îşi cresc anxietatea. Mai mult decât atât, dacă există o problemă despre care trebuie să vorbească, se concentreze pe ce va spune în loc să se gândească la rezolvarea conflictului.

În conformitate cu studiile, oameni care nu fac acest lucru au o mai bună sănătate mintală şi tind să se simtă mai fericiţi. Dacă cineva face ceva care te deranjează, spune-i, dar nu îţi pierde energia gândindu-te prea mult la problemă.

Multe cărţi de auto-cunoaşterea vorbesc despre ceea ce ar trebui să faci pentru a-i impresiona pe cei din jur. Dar aceasta este calea greşită de a a vedea lucrurile.În loc să te îngrijorezi cu privire la modul în care te văd cei din jur şi să devii auto-critic, încearcă să afli dacă acaste persoane chiar merită să fie lângă tine. Este posibil să descoperi că nici cei din jur nu sunt perfecţi şi că au propriile temeri.

sursa: adevarul.ro