adina

În această dimineață, polițiștii efectuează 34 de percheziții la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Perchezițiile au loc în municipiul București și în județele Prahova, Iași, Suceava și Ilfov. Prejudiciul depășește 30 de milioane de euro!

 

Surse apropiate anchetatorilor susțin că printre persoanele care vor fi audiate la Ploiești se numără și designerul Adina Buzatu. Se pare că rețeaua vindea articole de îmbrăcăminte falsificate.

Din cercul suspecților mai fac parte un scriitor și un avocat.

 

UPDATE Printre cei vizați de percheziții se numără și Mircea Eugen Burada, scriitor și scenarist, cunoscut în special pentru Nea Mărin miliardar, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile al cărui scenariu l-a scris împreună cu Vintilă Corbul și Amza Pellea, potrivit wikipedia.ro.

Firmele implicate în rețeaua de evaziune își desfășurau activitatea în zona de prestări servicii, it consultanță, construcții. 

Potrivit unui comunicat al IPJ Prahova, din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 - 2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul a 20 de societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate. 

În baza facturilor emise de firmele ”fantomă”, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit și TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele de bani rulate prin circuritul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 117.746.750 de lei.