pian

Rețeta unei după-amieze „terapeutice“: muzică clasică, doi copii talentați și mult suflet.

 Bianca Stănescu și Bogdan Drăgănescu, doi elevi de marcă ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești, pregătesc un recital de suflet, pentru ploieșteni, sub atenta supraveghere a prof. Ana-Luisa Peiovici,

Marți 13 septembrie 2016, ora 17.00, Muzeul de Artă din Ploiești va fi gazda celor doi pianiști, care prezintă „în avanpremieră“ repertoriul unui eveniment ce se va desfășura în Germania, la invitația domnului Walter Krafft, în clinica Lauterbachermühle.

Domnul Walter Krafft a început să organizeze concerte de muzică clasică la clinică, începând din anii 80, această activitate fiind organizată în colaborare cu asociația Förderverein Münchener Musikseminar, a cărui președinte este dl. Krafft.
Concertele reprezintă o ofertă culturală pentru pacienții clinicii, îmbogățind în același timp varietatea activităților, dar reprezentând, mai cu seamă, o terapie prin muzică. Ei au o sală special amenajată pentru a asculta muzică clasică, dotată cu un pian.

Muzica poate acționa direct asupra stării generale psihice și mentale, deci – implicit – asupra sistemului imunitar. Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho - fiziologic, durerea, stările psihice negative.

Bianca Stănescu, actualmente elevă în clasa a VIII-a, a început studiul pianului la vârsta de 5 ani cu prof. Ana-Luisa Peiovici, dar a urmat și cursuri de măiestrie pianistică la Sibiu, București, Tg. Mureș, Cluj, Craiova cu profesorii docenți: Walter Krafft din Germania, Daniela Andonova din Bulgaria, Csiky Boldizsar și Octavian Renea din România.
Deși se află la o vârstă fragedă, Bianca a urcat pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploiești de două ori : în 2014, alături de orchestra școlii, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în Re de J. Haydn și în 2016, alături de orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu“ interpretând Concertul pentru pian și orchestra de W.A. Mozart.

Bogdan Drăgănescu este în clasa a IX-a la Colegiul de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești. A început studiul pianului la clasa prof. Grazia Cernătescu, iar din clasa a II-a lucrează cu prof. Ana-Luisa Peiovici.
Ca și Bianca, a urmat cursuri de măiestrie pianistică la Sibiu, București, Tg. Mureș, Cluj, Craiova cu profesorii docenți: Walter Krafft din Germania, Daniela Andonova din Bulgaria, Csiky Boldizsar și Octavian Renea din România.
La 12 ani, Bogdan a urcat pe scena Filarmonici „Paul Constantinescu“ din Ploiești interpretând : Rondo de Concert pentru pian și orchestră de W.A. Mozart în RE K 382, iar un an mai târziu, în aceeași companie orchestrală a cântat Concertul pentru pian și orchestră de J.S. Bach fa BWV 1056.

Ambii soliști sunt premianți la concursuri de profil din țară (Sibiu, Craiova, Suceava, Târgoviște - laureați cu premii I și II), dar și din străinătate (premiul I la Nisa - Franța). Ei au fost prezenți și pe scena numeroaselor evenimente unde au fost invitați de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Teatrul „Toma Caragiu“, iar la invitația profesorului Walter Krafft au cântat în recitaluri organizate la Filarmonica din München - Germania în 2013, 2014, 2015, precum și la Gasteig – Germania, în 2014 și 2015.

Seara de marți ne va prilejui o întâlnire cu Bach, Beethoven, Chopin, Haciaturian, Rahmaninov, Liszt, Gulda, Flitsch, care promite sa fie cu adevărat încântătoare și „terapeutică“.

sursa: comunicat de presă al Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”