furtuna munta

Pe munte, riscurile să te surprindă o furtună în toată regula, cu tunete şi fulgere, sunt considerabile, mai ales toamna. Respectarea câtorva reguli de compotament, mai ales când frontul atmosferic trece chiar pe deasupra ta, îţi poate salva viaţa.

 

În urmă cu nici două săptămâni, în munţii Făgăraş, un cioban a fost trăznit odată cu iapa şi câinele său. Omul se grăbea să se adăpostească împreună cu cele două animale, când frontul cu descărcări electrice trecea chiar pe deasupra lor. N-au avut nicio şansă. 

“Omul era călare. S-a văzut clar pe unde a intrat fulgerul şi pe unde a ieşit - prin picioarele calului. Câinele, care era foarte aproape, a fost şi el lovit. Singurul care a scăpat a fost un mânz, care nu s-a aflat în apropiere. Iar, ca o paranteză, în momentul în care colegii mei de la Salvamont au ajuns la cioban, mânzul încerca să sugă la iapă”, povesteşte Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Salvamont Argeş. 

“Pentru nimic în lume nu trebuie să ne mişcăm” 

 

Pornind de la acest accident, şeful Salvamont atrage atenţia celor care obişnuiesc să urce spre creastă asupra regulilor ce trebuie respectate în timpul descărcărilor electrice, pentru a evita o nenorocire.  

“Trebuie ştiut că în intervalul în care trece frontul pe deasupra noastră şi suntem chiar sub descărcările electrice, pentru nimic în lume nu trebuie să ne mişcăm. Poziţia cea mai bună este cea ghemuită, pe vine... dacă se poate într-o depresiune. Trebuie să stăm pur şi simplu ca nişte ciuperci în ploaie până când trece fronul. Dacă descărcările sunt departe, este altceva, dar atunci când trece fronul pe deasupra noastră asta este regula care face diferenţa între a fi şi a nu mai fi”, spune Ion Sănduloiu. 

“Cea mai expusă persoană într-un grup este ultima” 

 

"Fiecare mişcare te poate costa viaţa atunci când descărcările electrice au loc deasupra ta", explică Şeful Salvamont Argeş. 

Citește continuarea pe adevarul.ro