inchisoare romania

Potrivit avocatnet.ro, legislația penală pedepsește o serie întreagă de fapte, însă unele dintre ele nu sunt prea cunoscute printre cetățeni. Astfel, sunt considerate infracțiuni, potrivit Codului penal, faptele precum hărțuirea telefonică, păstrarea lucrurilor pierdute de alte persoane, violarea corespondenței sau chiar cursele ilegale pe drumurile publice.

 

1. Provoci sau ușurezi o tentativă de sinucidere

Determinarea sau înlesnirea unei tentative de sinucidere este pedepsită cu închisoare între 1,5 și 3,5 ani. Dacă este vorba de tentativa de suicid a unui minor care are între 13 și 18 ani sau a unei persoane cu discernământ redus, pedeapsa este cuprinsă între 2,5 și cinci ani de închisoare. Pedeapsa ajunge chiar la cinci-zece ani (plus interzicerea exercitării unor drepturi) dacă este vorba de un minor sub 13 ani sau de o persoană care n-a putut să-și dea seama ce urmează să facă. Dacă sinuciderea are loc, limitele pedepselor sunt duble.

2. Ignori o persoană aflată în dificultate

 

Infracțiune este considerată și omisiunea de a ajuta sau de a anunța de îndată autoritățile la găsirea unei persoane a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și care nu se poate salva singură. Fapta poate însemna, conform Codului penal, închisoare de la trei luni la un an sau amendă. Totuși, dacă prin acordarea ajutorului autorul s-ar expune unui pericol grav, fapta nu este considerată infracțiune și nu se pedepsește.

3. Hărțuiești telefonic pe cineva

În principiu, dacă îi cauzează frică unei persoane, în baza frecvenței sau a conținutului, apelurile telefonice sau comunicările prin mijloace de transmitere la distanță (cum ar fi e-mail-ul sau rețelele sociale) pot fi pedepsite cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. Pentru a se ajunge la pedeapsă, este nevoie de o plângere prealabilă a persoanei vătămate.

 

Citește continuarea pe avocatnet.ro