calatorie

Atentatul de la Nisa și puciul turcesc i-au determinat pe românii care doreau să călătorească în aceste ţări să se reorienteze către alte destinaţii.

 

„Având în vedere evenimentele afla­te în curs de desfășurare în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne”, avertizează Ministerul de Externe.

Citește și HARTA ţărilor cu risc crescut de atentate. Evitați vacanțele aici

Cu toate acestea agenţiile de turism dau asigurări că „situaţia din zonele turistice ale Turciei (Antalya, Bodrum, Kusadasi etc.) este calmă și nu a suferit nici un fel de influenţă negativă în urma incidentelor care au avut loc în noaptea de 15 spre 16 iulie. Toate zborurile charter planificate către Antalya și Bodrum s-au desfășurat și se vor desfășura conform planificării”.

 

Însă unii turiști aleg să renunţe la excursiile achiziţionate cu ceva timp înainte. „Până acum circa 12% din cei înscriși pentru Turcia au renunţat la vacanţă”, a precizat, pentru „România liberă“, Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines Group. Cum își pot recupera banii, fără a plăti penalizări, cei care nu mai doresc să plece în zonele afectate de atentate teroriste sau în care există instabilitate politică? Se poate apela la clauza de forţă majoră din contractul cu turistul? „Nu ajută pe nimeni să se apeleze la clauza de forţă majoră, mai ales pe clientul final. Discuţiile trebuiesc aduse în zona găsirii de soluţii. L-aș da în judecată pe Erdogan, însă am preferat să găsim soluţii pentru clienţii noștri. Astfel, dacă nu am reușit să-i convingem că în Antalya e liniște și pace, am returnat și returnăm banii fără penalizări. Sau le-am oferit alte destinaţii sau posibilitatea de a-și amâna concediul în Turcia pentru luna septembrie. Şi în această săptămână vom returna banii fără penalităţi, urmărind evoluţia situaţiei din Turcia și avertismentele Ministerului de Externe. Dacă se va spune că trebuie evitată această țară, vom încerca să recuperăm banii de la prestatori, ceea ce va fi aproape imposibil”, susţine Dragoș Anastasiu.

La rândul său, Alin Burcea, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Tu­rism ne-a explicat de ce nu poate apela, în opinia sa, la această clauză: „Nu este forţă majoră. Nu le este periclitat concediul. Forţă majoră înseamnă incendii, războaie, graniţe închise etc. Dacă avioanele zboară nu poate fi invocată această clauză. Agenţiile au făcut tot posibilul fie să trimită turiștii către altă destinaţie, fie să amâne data plecării. Dacă nu s-a putut, li s-au returnat banii fără penalizări”.

În cazul în care agenţia de voiaj refuză să returneze banii sau percepe penalităţi, se poate apela la asigurarea de călătorie? Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) ne-au comunicat că: „Referitor la evenimentele recente din Franța sau Turcia, polițele de călătorii în străinătate au la capitolul excluderi următoarea formulare: “Evenimentele care au legătură directă sau indirectă cu acte de război de orice tip (inclusiv război civil), evenimente militare, acte de terorism sau sabotaje, revoluţii, revolte, greve, acte de vandalism și alte evenimente similare acestora sau care s-au produs în ţări pentru care au fost publicate de către Ministerul de Externe, alerte de călătorie privind evitarea zonelor afectate”. Această excludere se aplică și în cazul în care involuntar un turist este victima unui act de terorism sau a unei tentative de lovitură de stat, iar acesta ar fi rănit sau ar deceda ca urmare a unui astfel de eveniment, dar și clauzelor de întrerupere a călătoriei sau storno. Prin urmare, renunțarea la călătorie sau întreruperea călătoriei nu este acoperită prin polița de călătorii în străinătate în cazul evenimentelor similare celor petrecute în Franța sau în Turcia”.
Citește articolul integral pe romanialibera.ro