cascada bigar

În urmă cu câţiva ani, de cascada Bigăr nu a auzit nimeni în afară de oamenii locului, din judeţul Caraş-Severin. Nu li se părea însă nimic ieşit din comun.

 

Pe vremuri, pe drumul dintre Anina şi Bozovici traficul auto era fluent. Nu se oprea nimeni din călătorie să vadă cascada Bigăr. Se ştia şi se vorbea de existenţa cascadei Beuşniţa, aflată undeva în zonă. Totul avea să se schimbe în 2013, când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la „The World Geography”, un web-site care se ocupă de subiecte legate de geografie, natură, destinaţii turistice neobişnuite, uluitoare şi ciudăţenii de pe tot globul. La un moment dat, într-unul din multele topuri realizate de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume. Ulterior, jurnaliştii de la Huffington Post au publicat un articol pe baza topului întocmit de „The World Geography”, în care se spunea despre cascadă că este “un loc magic, desprins parcă din basme”.

Articolul a fost preluat apoi de toată presa internaţională şi românească, de blogării care se ocupă de turism şi hoinăreli, de site-uri de specialitate, de televiziuni, de Facebook.   Dintr-o dată, cascada Bigăr a devenit obiectiv turistic naţional. Lumea a început să se oprească, să vadă „minunea”. S-au organizat excursii la cascada „deprinsă din basme", au venit turişti din toate colţurile ţării. Cascada Bigăr a devenit un veritabil loc de pelerinaj.   

 

Cu toate acestea, localnicii spun, cu jumătate de gură, că realitatea contrazice povestea ţesută în jurul cascadei. "Am avut un turist din Australia care a venit special să vadă cascada Bigăr. A văzut pozele şi a spus că vrea să vadă cea mai frumoasă cascadă din lume. M-a apucat râsul. Eu sunt din Caraş. Ştiu zona. E o mare păcăleală şi treaba asta cu Bigăr. Vine lumea ca la urs după ce a văzut o poză photoshopată", ne-a spus un localnic care lucrează ca vameş la frontiera cu Serbia.  

Citeste mai mult: adev.ro/oav5bw