fortareata

Cu toţii cunoaştem faimoasele atracţii precum Colosseum, Marele Zid Chinezesc sau Taj Mahal însă, există alte construcţii la fel de mari şi la fel de spectaculoase  de care mulţi călători nu au auzit de ele şi care ar trebui să se numere printre minunile lumii.

 

Marea Moschee Djenne, Mali.  Are o vechime de peste 100 de ani şi este una dintre cele mai înalte construcţii din cărămidă din lume. În anul 1988 a fost introdusă pe lista UNESCO, făcând parte din vechiul oraş Djenne. În prezent, mosheea este închisă pentru turişti şi, cel mai probabil, decizia a fost luată în anul 1996, când un shooting al revistei Vogue a avut loc aici.

moschee

Chand Baori, India. Localizată într-un oraş mic din India, Abhaneri este cea mai veche şi adâncă casă a scărilor. Structura gigantică este o piramidă inversată, în care 3 pereţi sunt aranjaţi perfect simetric, iar în mijlocul acesteia se află un lac de mici dimensiuni. Încă nu se ştie dacă scările au fost construite între secolele IX şi XI sau cu 600 de ani înainte de era noastră.

 

chand

Stari Most (Vechiul pod), Bosnia-Herzegovina. Podul care trece deasupra râului Neretva, în oraşul Mostar, este o copie modernă a vechiului pod care a fost distrus de forţele corate în anul 1993. De altfel, există o tradiţie ca după acest pod, turiştii să facă bungee jumping.

3

 

Fortăreaţa Kumbhalgarh, India. Fortăreaţa Kumbhalgarh este înconjurată de un perete unic care, în antichitate era cunoscut ca “Păzitorul Morţii” sau “Ochiul lui Mewar”. Zidul are o lungime de 36km, iar în unele locuri are o înălţime de 8m.  Construcţia acestuia a durat un secol, iar în ciuda tuturor răboaielor, nu a fost niciodată considerat deteriorat.

fortareata

Moscheea Sheikh Lotfollah, Iran. Considerată o operă de artă, mosheea a fost construită în perioada 1602-1619. Nu s-a intenţionat ca aceasta să fie deschisă pentru uz public.

 

moschee2

Fortăreaţa Derawar, Pakistan. Monumentul a fost construit în anul 1733 şi conţine 40 de bastioane care pot fi observate din deşert. Împreună, pereţii fortăreţei au o circumferinţă de 1500 de metri şi 30 de metri înălţime.

fortareata2

sursa: one.ro