mita biciclista

Maria Mihăescu, mai cunoscută ca Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, avea origini prahovene. Frumoasa nonconformistă l-a fermecat pe regele Ferdinand, care i-a dăruit o casă impunătoare în Capitală

 

Astăzi subiect de bancuri sau personaj din cântecelele copiilor, Mița Biciclista a existat în realitate. Se numea Maria Mihăescu și s-a născut la Dițești, în Prahova, în 1885, iar supranumele l-a dobândit în 1898 din cauza unui ziarist amorezat de ea, care a observat-o în una dintre plimbările sale pe Calea Victoriei, pe bicicletă. Mița a fost prima femeie din România care a mers în public pe bicicletă, îmbrăcată în rochie.

Maria Mihăescu ar fi avut o educație bună, la pension. A ajuns la București în împrejurări necunoscute și devine aproape instantaneu celebră datorită frumuseții: avea ochii albaştri, trupul zvelt şi purta părul tuns scurt, un lucru mai puţin obişnuit pentru femei la începutul secolului.

A fermecat bărbați celebri

 

De frumuseţea Miței au fost vrăjiţi bărbaţi celebri precum pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul Octavian Goga, iar regele Manuel al Portugaliei ar fi cerut-o de soție. Acesta ar fi fost refuzat din cauza iubirii Mariei pentru doctorul Nicolae Minovici. Se mai spune că Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

Nici Regele Ferdinand nu a rămas imun la farmecele curtezanei. Acesta ar fi avut o legătură cu frumoasa Maria şi el ar fi fost cel care i-a dăruit casa care astăzi îi poartă numele, din Piața Amzei din București. Clădirea valora la vremea respectivă o sumă uriaşă, peste 4 milioane de lei. În urma legăturii cu regele Ferdinand, Maria Mihăescu ar fi primit și o nouă poreclă, Miţa Cotroceanca.

Prostituată de lux

 

Maria Mihăescu a făcut avere la Bucureşti şi, din poveștile rămase, şi-ar fi câştigat banii practicând cea mai veche meserie din lume. Miţa era o prostituată de lux care, pe lângă faptul că deţinea un imobil foarte scump în Capitală, ducea o viaţă de neimaginat. Avea trăsură, o maşină coupe şi servitor, se răsfăţa la cele mai scumpe saloane de pe Calea Victoriei şi lua masa numai la Athenee Palace. „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Își trimitea soțul la cerșit

Îndrăgostită de medicul și profesorul Nicolae Minovici, Maria Mihăescu a refuzat multe cereri în căsătorie sperând că bărbatul iubit o va lua de nevastă. S-a căsătorit într-un final cu generalul Alexandru Dumitrescu, în anii ‘40.

 

Pe seama căsniciei ei au circulat multe legende. S-a spus că atunci când generalul a rămas fără bani şi nu mai avea cu ce să îi întreţină capriciile, Miţa îşi îmbrăca soţul în haine ponosite şi îl trimitea la cerşit. Cu banii de pe chiria unei părți din casă, la care a fost nevoită să renunțe, Mița își satisfăcea în continuare obiceiurile de a frecventa localuri de lux.

După naţionalizarea imobilului dăruit de Regele Ferdinand, în timpul regimului comunist, Maria Mihăescu a rămas şi fără această sursă de venit. A murit săracă, la 83 de ani, în casa din buricul Capitalei.

 

Opinii Voxpublica
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...