caldura casa

A venit canicula ! Cum trece temperatura de 30 de grade, deja incepem sa ne simtim inconfortabil. Cel mai simplu, pentru casa sau masina, este sa dam drumul la aerul conditionat. Dar sunt persoane cu o sensibilitate mai mare la aerul conditionat, care racesc foarte usor sau dezvolta alergii si evita sa-l foloseasca. Sau pur si simplu nu avem aer conditionat in spatiul pe care il utilizam.

Ce putem face, ca sa ne inbunatatim senzatia de confort ?

1. Umbrirea ferestrelor

 

Din calculele facute la unele certificatele energetice, am observat ca in general, la case cu suprafete vitrate destul de mari si orientate corect spre soare, caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni in procent de 70-80% de la radiatia solara care intra prin ferestre. In acest context, daca reusim sa gasim solutii de a umbri ferestrele, senzatia din interiorul casei se va modifica considerabil. Cu totii stim ce diferenta e intre o masina lasata in soare si una lasata in umbra, deci de ce nu ar fi valabil acest lucru si la case ? Umbrirea ferestrelor trebuie facuta pe exteriorul lor, este mult mai eficienta decat in interior.

2. Controlul umiditatii aerului

Poate fi folosit un dezumidificator - un exemplu de aparat casnic (neprofesional) poate extrage din aer in jur de 16-20 L de apa/zi si poate deservi o suprafata de 30-35mp. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si acesta functie de dezumidificare, pe langa cea de racire.

Umiditatea interioara vine si din exterior, dar creste destul de mult si de la folosirea dusului, gatit sau uscarea rufelor. Putem incerca sa decalam acesta activitati in perioadele zilei mai racoroase.

 

3. Aerisirea suficienta noaptea

In Bucuresti, media temperaturilor in iunie este de 20,2 grade Celsius, in iulie de 22,0 grade celsius si in august de 21,2 grade.

Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Dar acesta solutie trebuie combinata cel putin cu prima solutie, de umbrire a ferestrelor. Daca exista o problema se securitate prin deschiderea ferestrelor, se poate opta pentru amplasarea unui ventilator suficient de puternic care sa creeze subpresiune intr-un colt al casei si prin deschiderea unei ferestre pe verticala in alta camera se va crea un curent de aer care sa duca aerul cald din casa si sa aduca aerul rece de afara.

4. Izolatia termica

O casa bine izolata termic (pereti, acoperis spre pod sau spre exterior, ferestre tripan) va fi mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, prin componenta de transfer termic prin convectie. O casa care are izolatie termica si sub placa de la parter (spre sol) va fi pierde mai putina caldura iarna, dar va primi si mai putina racoare din pamant vara. Se stie ca daca avem camere amplasate la demisol, nu au nevoie de aer conditionat pentru ca primesc racoare din pamant.

Se considera la la adancimea de 7m sub pamant temperatura este constanta tot timpul anului, in jur de 10 grade celsius.

5. Bariera contra radiatilor

Pentru mansarde, se monteaza intre vata minerala si placa de gips carton o folie de aluminiu, care joaca rol atat de bariera contra vaporilor, cat si de bariera contra radiatilor solare. Caldura de la soare se transmite atat prin convectie (prin aer) cat si prin radiatie.

6. Ventilatoare cu vapori de apa

In special pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare.

7. Caldura de la electrocasnice si activitatile din casa


Opreste sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu iti folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incearca sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja caldura. Chiar si omul are un flux de 50-100W in functie de tipul activitatii, dar acest aport intern nu il putem limita :)

8. Racirea prin tavan/pereti.


O solutie mai costisitoare care se poate aplica la casele noi este de a face racirea prin tavan sau pereti, prin suprafete mari radiante, care permit diferente mici de temperatura fata de aerul din camera si astfel oferta un confort termic deosebit. Trebuie combinata cu solutia de dezumidificare si cu umbrirea ferestrelor.

9. Ventilatie cu recuperare de caldura.

Prin folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, aerul fierbine si proaspat care vine de afara va fi racit intr-o mare masura de aerul rece si viciat care iese din casa.

10. Podul aerisit


Pentru cei care locuiesc la casa si au pod, este recomandat ca podul sa fie aerisit si ziua si noaptea. Ideal este amplasarea a doua ferestre pe fatade opuse, care sa creeze curent de aer.

Atfel, ziua nu va veni cadura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar raci suplimentar etajul de sub pod prin placa

11. Caldura degajata de becuri


Inlocuieste becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

Toate aceste solutii incerca sa trateze cauza si nu efectul, asa cum face aerul conditionat.

Cele mai ecologice solutii sunt cele pasive, care functioneaza fara a consuma curent electric.

Prin aplicarea unui mix de solutii din cele enumerate mai sus, se limiteaza aporturile de caldura venite din exterior si din interior si astfel se poate ajunge la o senzatie de confort pe perioadele de canicula, fara folosirea aerului conditionat sau cu folosirea lui la minim.

Sursa: hotnews

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...