cresa

Românii preferă să-şi ţină copiii mici acasă, ceea ce face sa fim pe ultimul loc din Europa la procentul de copii sub trei ani duşi la creşă, conform unor date publicate de Oficiul European de Statistică - Eurostat.

 

Statistica Eurostat arată că doar 3% din români îşi duc copii sub 3 ani la creşă. Aceste date ne plasează pe ultimul loc în Europa în timp ce în Danemarca, ţara aflată pe primul loc în acest clasament, 70% din copii sub 3 ani sunt trimişi în astfel de structuri formale de îngrijire.

 Analiza Eurostat, citată de radio-actualităţi.ro arată că famiile europene fac diverse aranjamente pentru a-şi îngriji copiii sub trei ani. Astfel în timp ce unii preferă să se ocupe singuri de bebeluşi, altii folosesc creşele, iar alţii bunicii sau diverşi membri ai familiei, rude, prieteni sau vecini.

 

Există şi părinţi care încercă să combine cele două tipuri de îngrijire, formală şi informală.

Studiul publicat arată că în 2014, în România, doar 3% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani erau îngrijiţi  în structurile formale de îngrijire a copiilor mici, cum sunt creşele.

Nu doar România o duce rău, însă la acest capitol. Dintre cei 15,5 milioane de bebeluşi câţi avea UE, în 2014, doar 28% erau incluşi în structurile formale de îngrijire, iar jumătate din ei erau îngrijiţi de părinţi. Această statistică arată că întreaga Uniune este departe de ţinta asumată la Barcelona, care se ridica la 33%.

UE şi propus în anul 2002, la summitul de la Barcelona ca statele membre să elimine factorii care descurajează participarea femeilor în câmpul muncii şi să ofere structuri formale de îngrijire pentru cel puţin 33% din copii cu vârsta mai mică de trei.

Până acum această ţinta era atinsă în doar 10 state membre, în frunte cu Danemarca, unde 70% dintre copiii mici merg la creşă, urmată de Suedia cu 56%, Belgia şi Luxemburg ambele cu 49 de procente. Coada clasamentului este ocupată de România, urmată de Cehia şi Polonia cu câte 5 procente fiecare şi Slovacia cu 7 %.

Chiar dacă în perioada luată în calcul de Eurostat între 2000 şi 2014 numărul copiilor cu vârsta mai mică de trei ani care trăiesc în Uniunea Europeană a rămas relativ stabil s-au constatat diferenţe majore în rândul celor 28 de state membre. Aici România deţine un nedorit loc în fruntea clasamentului. Ţara noastră a înregistrat în această perioadă cea mai mare scădere a numărului copiilor cu vârsta mai mică de trei ani - 21,5%,, în timp ce în Irlanda numărul acestora a crescut cu 34,5%.

sursa: gandul.info

 

 

Național
  • Duminică, 24 Septembrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Pericolul din spatele creditelor online

Creditarea se mută uşor, uşor în mediul online. Din faţa calculatorului românii pot obţine împrumuturi şi de 90.000 de lei în numai 15-20 minute, fără a pune piciorul într-o bancă. Analiştii le...