dentist dantura sanatoasa

Dacă pentru ten aplicăm fel şi fel de artificii cosmetice pentru a-l face să radieze, dacă pentru trup găsim haine ce maschează imperfecţiunile, atunci când vine vorba despre dantură nu prea avem cum să trişăm.

 

Dacă nu te numeri printre norocoşii ce s-au născut cu o dantură puternică, perfect aliniată şi albă precum spuma laptelui, mă rog, albă precum creta dacă este să analizăm zâmbetele de pe filiera Hollywood, clar înţelegi ce înseamnă povara unui zâmbet imperfect. Şi totuşi, nu ai cum să nu te întrebi de ce unii s-au născut cu dinţi de reclamă şi alţii nu.

“Contează factorul genetic – are un rol, dar şi mai importante sunt stilul de viaţă şi mai ales igiena. Spălarea pe două ori pe zi – dimineaţa şi seara înainte de culcare sunt literă de lege” subliniază dr. stomatolog A. Bijan. De asemenea, “Cine are lucrări de porţelan, probleme cu gingiile sau implanturi dentare trebuie să folosească şi duşul bucal”, mai completează medicul.

Reguli de aur pentru dantură

Pentru sănătatea dinţilor şi a ţesutului care îi înconjoară (gingia) se recomandă periajul dimineaţadupă mese şi după gustări, înainte de culcare, folosirea aţei dentare cel puţin o dată pe zi, a duşului bucal (water flosser), a apei de gură.Vizite regulate la dentist, de două ori pe an pentru control şi profilaxia dentară, curăţarea profesională a dinţilor şi detrartraj şi periaj profesional.

Cum apar problemele dentare?

Placa dentară este o substanţă clară aderentă de pe suprafaţa dinţilor, produsă de alimentele şi bacteriile din cavitatea bucală ce se transformă în timp în tartru.Gingivita este o boală care afectează doar gingia (ţesutul care înconjoară dinţii). Cauzele gingivitei sunt placa bacteriană şi tartrul. Gingivita prezintă: inflamarea, înroşirea, senzaţia de mâncărime şi sângerarea în timpul periajului şi folosirea aţei dentare.Datorită faptului că nu este dureroasă, atunci când nu este tratată, se ajunge la “paradopatia”, în termeni populari parodontoză. La paradontoză simptomele sunt mult severe: gingiile desprinse de pe dinţi – sângerează şi se retrag – ducând la aspectul de dinţi lungi. În timp se ajunge la dinţii mobili şi pe urmă la pierderea lor.Cine riscă problemă cu dantura? “Cei care au o igienă neadecvată, fumătorii, amatorii de dulciuri rafinate şi sucuri carbogazoase, bolnavi de diabet zaharat, leucemie, dar şi femeile (în perioada pubertăţii, a sarcinii ori aflate la menopauză)”.

 

sursa: csid.ro