festival

Ploieştiul găzduieşte pe 13 şi 14 mai 2016 prima ediţie a Festivalului Internaţional de Educaţie, la iniţiativa Asociaţiei Iubesc Ploieştii şi a Centrului Educaţional de Inspiraţie Finlandeză – Yuppy Koti Centre.

 

Alexandra Anton, fondatoarea Yuppy Koti şi co-fondatoarea Asociaţiei Iubesc Ploieştii, vorbeşte despre subiectele abordate în acest la FIEdu şi despre beneficiile participării la un asemenea eveniment.

Cine se află în spatele acestui festival?
Cel mai scurt răspuns ar fi: oameni valoroşi şi generozitatea lor. De fapt, în spatele acestui festival nu mă aflu doar eu şi oamenii minunaţi care mi s-au alăturat, ci şi o dorinţă reală de a contribui, de a „virusa" educaţia românească şi pe oamenii săi cu idei noi şi cu o perspectivă diferită. Avem alături parteneri importanţi precum Ambasada Finlandei la Bucureşti, companii mari şi asociaţii care ne-au sprijinit cu expertiza lor. Cu toţii am simţit nevoia unui eveniment în care căutăm soluţii şi împărtăşim din bunele practici la nivel mondial. Şi cum cu o floare nu se face primăvară, ne-am propus ca FIEdu să devină un eveniment anual.

Festivalul poartă o puternică amprentă finlandeză. Nu suntem totuşi mult prea diferiţi?
Am studiat Ştiinţele Educaţiei la Universitatea Turku, în sud-vestul Finlandei şi în ultimii şase ani am luat contact direct cu lumea educaţiei la cel mai înalt nivel. A studia educaţie în Finlanda e ca şi cum ai urca pe Everestul educaţiei: aerul e rarefiat, esenţa vieţii e mult mai clară şi experienţa te transformă fundamental. Am observat însă că deşi suntem culturi diferite, nevoile noastre ca oameni, ca profesori/părinţi şi ca elevi rămân aceleaşi. Este interesant cum noi folosim scuza culturii noastre balcanice pentru a nu investi efortul necesar şi a nu ne îmbunătăţi sistemul educaţional. În timp ce noi căutăm scuze, Finlanda nu vede o problemă în a învăţa de la Germania, Suedia, Ungaria sau Statele Unite.

De ce un festival şi nu o conferinţă?
În 2015 am organizat o Conferinţă Internaţională şi deşi reacţia participanţilor a fost una pozitivă, ne-am dorit să oferim mai mult. În primul rând dorim să relaxăm conversaţia despre educaţie şi să ne simţim confortabil în acest schimb de practici, aducând oamenii de pe scenă mai aproape de participanţi, ştiut fiind faptul că învăţarea de profunzime are eficienţă în medii prietenoase. 

Faţă de România, unde suntem mai degrabă formali, în Finlanda profesorii şi în general oamenii cu funcţii sunt mult mai informali şi mai uşor de abordat. FIEdu păstrează componenta de prezentări în plen specifică pentru conferinţe, însă include încă trei tipuri de activităţi: ateliere interactive de la care participanţii vor pleca cu o experinţă practică, o galerie a ideilor creative în care expunem şi împărtăşim cu ceilalţi lecţii şi proiecte de succes (iar profesorii care se înscriu intră automat într-o tombolă cu premii surpriză), dar şi târg educaţional secondat de dialogul deschis cu editurile şi furnizorii de materiale didactice.

Cine sunt invitaţii speciali din Finlanda?
Jukka Kangaslahti este consilier prezidenţial şi lucrează în prezent în Parlamentul Europei. Vine cu o experienţă de profesor, director de şcoală, profesor universitar şi consultant, având probabil cea mai extinsă şi variată experienţă în educaţie dintre toţi cei care se vor afla la FIEdu. Heli Saive este profesor la grădiniţă, având în trecut rol administrativ. În prezent îşi încheie studiile în învăţământul special. Sari Koponen şi Riita Grönroos predau la nivel primar, ceea ce în Finlanda înseamnă clasele I-VI, cu doi ani în plus faţă de sistemul nostru.

 
Două dintre profesoarele finlandeze au pregătire în învăţământul special. Ce înseamnă învăţământ special în Finlanda şi de ce e util să abordăm acest subiect într-un festival?
În Finlanda învăţământul special este definit altfel decât la noi. Dacă ei înţeleg prin nevoi speciale mai ales dificultăţi de învăţare (la scris, citit, matematică sau limbi străine), la noi se consideră că doar copiii cu vizibile tulburări senzoriale, de limbaj, de intelect sau comportament se încadrează în această categorie. Iată deci că vorbim despre grade de intensitate total diferite.

În plus, în Finlanda sunt depistate devreme aceste tulburări şi se lucrează foarte mult pe prevenţie. De aceea, în Finlanda nu se consideră că eşti cu nimic special dacă ai nevoie de educaţie specială, iar aproape o treime din elevii finlandezi beneficiază la un moment dat de sprijin suplimentar. Este des întâlnit ca în clase să se afle atât un profesor obişnuit, cât şi un profesor pentru nevoi speciale care să ofere ajutor în lucrul cu copiii, el putând inclusiv să lucreze cu un singur elev sau cu grupuri mai mici de elevi care au nevoie de timp şi explicaţii suplimentare pentru a înţelege un concept. Seamănă cu meditaţiile de la noi, însă este un serviciu gratuit oferit de statul finlandez, care se asigură astfel că elevii nu acumulează frustrări, goluri în cunoştinţe şi nu abandonează studiile. Într-un fel, este o investiţie care pe termen lung aduce beneficii şi individului şi societăţii. Felul în care este abordată educaţia specială în Finlanda este cu siguranţă unul dintre factorii care influenţează rezultatele obţinute la testele internaţionale.

În România pierdem anual mii de tineri din cauza testelor standardizate, a competiţiei care nu vine cu măsuri recuperatorii şi a sistemului de plată în funcţie de merite, respectiv rezultate la concursuri şi olimpiade. De fapt, în fiecare clasă din România există copii cu nevoi speciale (în accepţiune finlandeză) şi nici măcar n-ar trebui să ne sperie asta. Dacă ne gândim la propria experienţă ca elevi, ne dăm seama că fiecăruia dintre noi i-ar fi prins bine la un moment dat să aibă un astfel de profesor specializat în deficienţe de învăţare. Acum probabil e mai clar de ce se impunea să avem o astfel de discuţie în cadrul festivalului, ba chiar şi un atelier interactiv!

Cum i-aţi convins pe invitaţii finlandezi să vină în România?
În fiecare an, la Yuppy Koti colaborăm cu specialişti în educaţie care sprijină proiectul nostru, care prin consultanţa oferită ne ajută să ajungem la zi cu ultimele descoperiri în materie de educaţie şi mai ales, cu punerea lor în practică. Faptul că ne cunoaştem şi lucrăm împreună din anul 2010 a construit o relaţie de încredere. Pentru mine este o onoare să-i avem la Ploieşti şi să lucrăm punctual pe probleme din teren. Sunt oameni minunaţi de la care am aflat că secretul învăţământului finlandez este că nu are niciun secret. De fiecare dată când am avut întrebări mi s-a răspuns şi asta nu poate să însemne decât o foarte mare deschidere. Suntem norocoşi să învăţăm de la câţiva dintre profesorii celui mai bun sistem educaţional din Europa.

Care este tema FIEdu 2016?
Tema FIEdu în general este aceea a colaborării globale, căci în România lipseşte cu desăvârşire un eveniment anual care să aşeze ţara noastră pe harta lumii în educaţie şi să o conecteze la cele mai bune practici în domeniu.

În mod particular, anul acesta vom vorbi despre care este rolul profesorului şi cum putem preda astfel încât nevoile fiecărui elev să fie atinse – predare personalizată. De asemenea, vom afla în ce constă revoluţia prietenoasă în educaţie, cum arată angajatul sau antreprenorul de mâine şi cum îl poate pregăti şcoala pentru succes. Vom face o călătorie în grădiniţele şi şcolile finlandeze aflând direct de la profesorii lor cum arată o zi obişnuită şi vom realiza materiale didactice simple şi la îndemâna oricui. Vom mai discuta despre generaţia nativilor digitali şi despre nevoile lor şi ale profesorilor, ajutaţi de partenerii Google. Vineri seara suntem invitaţi la o vânătoare de comori în centrul oraşului Ploieşti. Garantăm o experienţă completă şi total diferită de ce s-a organizat până acum!

Cine poate participa la FIEdu şi unde se fac înscrierile?
Festivalul este deschis tuturor celor care văd în educaţie o prioritate. Noi ne-am gandit în special la profesori şi viitori profesori, profesori universitari şi cercetători, factori de decizie, business-uri educaţionale şi părinţi, însă nu limităm accesul doar la aceste categorii.

Profesorii care vor participa şi cu o idee de lecţie sau un proiect şi vor expune un poster şi materiale didactice aferente în Galeria de idei creative, vor intra automat în tragerea la sorţi cu premii surpiză!

Înscrierile se fac exclusiv online, iar pagina dedicată FIEDu 2016 este
http://www.yuppykoti.ro/fiedu-2016/