oua rosii

De Paste, de pe masa fiecarui roman nu lipsesc in primul rand ouale rosii. Potrivit traditiei, ouale rosii au o semnificatie aparte, la fel si ciocnitul oualelor.
Te-ai intrebat vreodata de ce se vopsesc ouale de Paste? Citeste mai departe pentru a afla de unde provin acestea si de ce s-a pastrat aceasta traditie pana in ziua de azi.

 

Ouale, simbol al vietii si al creatiei

In urma cu cateva mii de ani, spune traditia, ouale erau oferite in dar persoanelor apropiate, ca simbol al creatiei, fertilitatii, al vietii si al reinvierii naturii. Se pare ca obiceiul vopsirii oualor vine de la chinezi, si a aparut cu doua mii de ani inainte de Hristos. Treptat, acest obicei s-a transmis si crestinilor, fiind practicat in special in Europa si Asia.

Foclorul romanesc pastreaza mai multe legende despre obiceiul vopsirii oualor de Paste. Una dintre acestea spune ca Maica Domnului a venit sa isi planga fiul rastignit cu un cos plin cu oua, pe care l-a lasat langa crucea acestuia. Ouale s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus, iar cand Domnul a vazut ouale inrosite, El le-a spus celor prezenti ca acesta sa devina un obicei: "De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi".

De ce se vopsesc ouale rosii 

Astazi, romanii vopsesc ouale intr-o varietate de culori, insa oul rosu este adevaratul simbol al saratorii pascale. Conform traditiei, rosul este culoarea care reprezinta focul si puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Iisus.


De ce ciocnim oua de Paste

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii si exista un adevarat ritual al acestuia. Conform traditiei, in prima zi de Paste, ouale se ciocnesc numai cap cu cap, a doua zi se pot ciocni cap cu dos, iar in zilele urmatoare dos cu dos. Primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa. In timpul ciocnirii se pronunta formula "Hristos a Inviat!", la care se raspunde cu: "Adevarat a inviat!".

Puterea magica a oualor rosii

In traditia populara se spune ca este bine sa ai oua rosii de Paste deoarece acestea au puteri miraculoase. Ele vindeca boli si protejeaza animalele. In dimineata de Paste, in multe zone din tara, romanii se spala pe fata cu apa in care se pune un ou rosu, unul alb si un ban de argint, pentru a fi sanatosi si frumosi tot anul.

Se spune, de asemenea, ca ouale rosii alunga demonii si te feresc de farmece. Cu oua rosii se fac descantece pentru diferite dureri, iar prosopul cu care au fost sterse ouale rosii trebuie pastrat tot anul pentru a te feri de boli.

Sursa: ele.ro