rolul postului

Începând de astăzi am intrat în săptămâna mare. Cum Paștele este cea considerată cea mai importantă sărbătoare în religia creștin-ortodoxă, postul în săptămâna mare este și el considerat la fel de important. Pe lângă abținerea de la cele trupești, postul include și neconsumarea de alimente ce provin de la aminale, cum ar fi, carne, lactate, sau ouă. Nu toți pot însă să țină postul alimentar ori din cauza tentației, ori din cauza unor afecțiuni. Mai jos puteți citi despre beneficiile și efectele postului, precum și despre riscurile la care ne expunem în această perioadă.

 

Rolurile postului

Postul religios nu este doar unul alimentar, ci si unul spiritual. Astfel ca religia indeamna credinciosii sa isi schimbe modul de perceptie al lumii si al vietii, orientandu-i spre gandurile frumoase, spre eliminarea tensiunilor interioare (care adesea stau capatai multor boli, mai ales celor de natura cardio-vasculara), spre iertare, bunatate si dragoste. Poate ca tocmai datorita acestor posturi sarbatorile devin asa frumoase, caci toti parca sunt mai buni, mai veseli, mai optimisti si-i regasim pe toti cei dragi mai aproape.


Educatia stilului alimentar

 

Adesea cadem prada tentatiei alimentare, asadar ajungem sa consumam, chiar daca nu ne dam seama, anumite produse in exces, alimente de care organismul nostru nu neaparat are nevoie. Uneori uitam sa consumam doar atat cat organismul are nevoie pentru a desfasura activitatile zilnice. Deasemenea unele persoane ajung sa consume cu precadere anumite produse, de exemplu predomina carnea sau lactatele in alimentatie. Stilul alimentar nu determina doar modificari organice, ci si comportamentale. Postul ne indeamna sa reglam excesele alimentare si sa ne echilibram modul de viata.

Postul creste aportul de alimente sanatoase

Postul ne ajuta sa crestem aportul de alimente sanatoase si sa consumam cat mai multe legume si fructe. Acestea aduc un important aport de vitamine si minerale organismului, crescand rezistenta in fata infectiilor si a bolilor cu origine interna.

 

Atentie la riscurile postului

Postul negru nu este chiar indicat de nutritionisti, neavand efecte mai bune asupra sanatatii decat postul obisnuit, ba din contra, aduce o serie de riscuri pentru sanatate, mai ales pentru persoanele cu boli metabolice.

Deasemenea, atunci cand tineti post trebuie sa aveti in vedere o echilibrare a alimentatiei, spre exemplu sa nu predomine acrul sau fructele acide, caci altfel puteti avea probleme cu stomacul, apar carii, afectiuni digestive sau agravarea unora deja existente (gastrite, ulcere, boli inflamatorii intestinale etc).

 

Beneficiile postului asupra sanatatii psihice

Psihicul este influentat atat de modul nostru de perceptie si interpretare a vietii, cat si de alimentatie, odihna, sport, acestea din urma realizand un echilibru al nutrientilor si oxigenului la nivel cerebral. Astfel postul, prin indemnurile la bunatate, iertare, eliminarea tensiunilor, daruire, are roluri in cresterea starii de bine, a veseliei si a pozitivismului, eliminand stresul. Se stie ca pozitivismul este un bun “sustinator” al starii de sanatate, fiind totodata considerat ca fiind un important mecanism al longevitatii. Pozitivismul lupta importiva bolilor, chiar si a celor grave, cum este cancerul.

 Sursa: Kudika.ro