Odorizantele de cameră conțin numeroase chimicale, una mai iritantă ca alta, așa că, la fiecare pulverizare, fără să știți, vă puneți sănătatea în pericol.
Vedem zilnic, la televizor, reclame la tot felul de spray-uri sau dispozitive care împrăștie un miros – spun producătorii – exact ca în natură. În realitate, însă, aceste odorizante de cameră, de orice tip și sub orice formă, numai „naturale” nu sunt. Lista substanțelor chimice (cele care imită mirosurile emise de „mama natură”) împrăștiate în casă odată cu parfumul din spray este lungă. Cercetătorii de la EWG (Grupul de Muncă Ecologică) au stabilit că acestea fac parte din următoarele categorii:
1. Clasa substanţelor iritante şi bronhoconstrictoare
2. Clasa substanţelor genotoxice şi mutagenice
3. Clasa substanţelor hepatotoxice (ucigaşi ai celulelor hepatice)
4. Alergeni ai celulelor
5. Neurotoxine
6. Toxine reproductive
7. Poluanţi ai aerului din interior şi substanţe chimice de oxidare care produc compuşi alergenici atunci când sunt expuse la aer.
Ne spun că sunt „parfumuri” S-a dovedit că odorizantele, în marea lor majoritate, conţin aceste câteva zeci de substanţe chimice şi apă. Pe etichete, producătorii nu trec, însă, toate ingredientele sau, dacă le trec, le denumesc succint „ingrediente privind controlul calităţii” sau „parfumuri”.
Substanţele sunt, în realitate, extrem de periculoase pentru toţi cei care le inspiră. Nu sunt benefice nici pentru copii, nici pentru animale, iar pentru pacienții care suferă de afecțiuni respiratorii sau dermatite alergenice sunt o adevărată amenințare. În atare situație, de ce nu apar pe etichetă? Pentru simplul motiv că legile „secretului comercial” nu îi obligă pe comercianți să dezvăluie ingredientele produselor pe etichetă.
Sursa:evz.ro