casa verde

Cine vrea sa-si transforme locuinta intr-una ecologica primeste bani de la stat.

 

Ministerul Mediului pregateste un program numitCasa Verde Plus si va da bani celor care vor sa-si cumpere becuri led economice sau vopsea ecologica. Vor fi finantate si terasele verzi, unde pot fi amenajate gradini sau livezi.

Ministerul Mediului pune la bataie 10 milioane de euro pentru cei care vor sa-si transforme casa in una verde. Este vorba de programul Casa Verde Plus in care autoritatile promit sa dea bani, de pilda, pentru a cumpara becuri economice. Un bec LED poate costa si 60 de lei.

 

Grigore Nica, specialist in corpuri de iluminat: Au o durata de viata intre 15 si 25 de ani.

In baza programului veti putea cumpara si vopsea ecologica, fara diluant, promite ministerul mediului.

Marius Mititelu, specialist in vopsea: "Pot fi aplicate pe jucarii pentru copii, pe mobila pentru copii. "

De asemenea, puteti alege niste pavaje prietenoase cu mediul.

Gabriel Dascalita, specialist in amenajari: "Este format din reziduuri, nu contine absolut deloc lemn. Permite ierbii sa creasca."

Sau sa va construiti un miniparc pe o terasa, cu bani de la stat.

Irina Dumbrava, specialist in plante: "Orice planta se poate planta pe terasa, atatat timp cat planta este hidroizolata."

Cu cateva sute de lei puteti avea propria livada pe balcon sau pe terasa. Acest pom desi este mic, produce pe sezon 10-20 de fructe. Daca aveti mai putin spatiu puteti alege o plantatie de mure. Aceasta planta mica ajunge sa coste 40 de lei."

Cristina Palmer, ministrul mediului: "Gradini pe acoperisuri, pe terasele blocurilor unde poti cultiva organic, din compostul pe care il reciclezi in casa, din deseul menajer poti sa ai o mica gradina"

O terasa verde de 40 de metri costa si 20.000 de lei. Pana la jumatatea lunii mai, Ministerul Mediului promite sa faca un ghid al programului. Atunci vom afla care este suma maxima pe care o va da fiecarui beneficiar. Tot atunci va fi demarat si programul Casa Verde Clasic, prin care vor fi finantate panouri solare si sisteme de incalzire ecologice.
sursa: stirileprotv.ro