Reumatismul este una dintre afecţiunile care devin mai greu de suportat în sezonul rece. În afara remediilor naturiste sau tratamentelor medicamentoase, merele constituie un aliat în lupta cu durerile articulare.

 

Frigul este un factor decisiv în declanşarea sau accentuarea durerilor articulare. „Reumatismul este una dintre bolile degenerative care sunt accentuate de frig. De asemenea, zonele în care aţi avut traumatisme articulare sau fracturi pot deveni sensibile”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Decoct cu efect antiinflamator

Pentru calmarea durerilor reumatice se recomandă decoctul de mere. Se taie felii patru mere, cu tot cu coajă, şi se fierb 10 minute în 300 ml de apă. Amestecul se lasă patru ore, apoi se bea câte o cană de trei ori pe zi.

 

Oţetul de mere, eficient

Timp de 90 de zile trebuie să luaţi dimineaţa, pe stomacul gol, o linguriţă de oţet de mere şi o linguriţă de miere. „Oţetul de mere are efect antiinflamator şi încetineşte procesul de îmbătrânire a organismului”, susţine medicul.

Previne ateroscleroza

 

Bogat în vitaminele A, C, B1, B2, B6, PP şi în fier, zinc şi cupru, mărul conţine antioxidanţi şi acizi care curăţă depunerile de pe dinţi. „Mărul conţine şi pectine, substanţe ce previn ateroscleroza şi infarctul. De asemenea, acest fruct ameliorează şi afecţiuni precum diabetul, gastrita şi insomnia”, explică dr. Luca.

„Mărul are şi proprietatea de a regla nivelul colesterolului.” Dr. Laurenţiu Luca

Dacă durerile nu cedează, mergeţi la medic

 

Cea mai frecventă afecţiune reumatismală este artroza. Aceasta poate apărea pe fondul vârstei înaintate sau al unui traumatism şi poate ataca orice articulaţie (genunchi, şold, mâini). „Medicul vă poate recomanda antialgice sau antiinflamatoare nesteroidiene ori chiar injecţii intraarticulare cu acid hialuronic sau cortizon”, afirmă dr. Luca.

100 de milioane de oameni din Europa, din toate categoriile de vârstă, sunt afectaţi de boli reumatice.

 

sursa: ziarulring.ro