Dacă ai 35, 40 sau 50 de ani și nu prea le ai cu sala, gândește-te bine la ce te așteaptă. Lipsa activității fizice la vârsta mijlocie are consecințe mai târziu. Adică vei avea un creier ceva mai performant decât varza din bucătărie. Glumesc… pe jumătate. Aș vrea să te sperii puțin. Pentru că da, să nu faci sport e grav.

 

Bolile cardiovasculare, presiunea sangvină mare și inima slabă, toate cauzate de lipsa sportului, sunt asociate cu un volum mai mic al materiei cerebrale la bătrânețe. Ce e mai rău este că tot confortul nostru modern ne predispune la sedentarism și implicit la un creier bolnav la bătrânețe. Un american mediu petrece 13 ore stând pe scaun, de pildă. Este ceva nemaivăzut anterior în istorie. Ce trebuie făcut? În primul rând, sus de pe scaun! Nu mai stați la calculator până uitați de voi. Mai bine investiți într-un standing desk, un birou la care să stați în picioare. Nu e comod, dar vă salvează sănătatea.

Abundența jucăriilor electronice din fiecare zi ne împiedică să facem mișcare. Și când te gândești că avem un corp făcut să alerge, să se miște! Corpul uman este un miracol biofizic pe care nu îl folosim la adevărata sa capacitate și spledoare. Nu suntem făcuți să trecem din pat pe scaunul mașinii și de acolo pe scaunul de la birou.

Așadar dacă vreți să mai aveți cu ce gândi și pe la 70 de ani și mai încolo, cumpărați-vă o pereche de adidași și alergați în parc. Nu trebuie investiții mari, trebuie pur și simplu să faceți un mic efort la început. Ulterior, endorfinele, chimicalele minunate care se descarcă în creier când facem efort, sau mâncăm ciocolată ori facem amor vă vor ajuta să mențineți acest comportament bun. Sportul este fundamental pentru o minte sănătoasă, nu doar pentru corp…

 

 

sursa: libertaea.ro