Anumite afecțiuni pot deveni mortale în 24 de ore sau mai puțin, dacă nu se acționează rapid. Află care sunt maladiile care te trimit, obligatoriu, la urgență !

Șocul septic

 

Șocul septic este prima cauză de mortalitate în cadrul serviciilor de reanimare. Este consecința faptului că organismul a fost invadat de agenți infecțioși (bacterii, virusuri, ciuperci). În ciuda progresului medicinei, șocul spetic se soldează cu deces în 50 % din cazuri. Totul începe cu o infecție la nivelul plămânilor, al sistemului digestiv sau cu o infecție urinară. Agentul infecțios se răspândește în tot organismul, producând un răspuns inflamatoriu generalizat.

Șocul anafilactic

Șocul anafilactic este o reacția alergică din cele mai grave. Ca în cazul șocului septic, reacția inflamatorie a organismului depășește limitele. Este provocat de alergeni, din alimentație (nuci, arahide, pește, ouă), din mediu (înțepătură de albină) sau din medicamente (aspirină, antibiotice). Primele simptome apar la minute după contactul cu alergenul: dificultăți de respirație, urticarie, edeme (umflarea feței, pleoapelor, buzelor), tulburări digestive (diaree, vomă).

Stopul cardiac

Stopul cardiac este considerat „cea mai urgentă dintre urgențe”. Dacă primul ajutor nu este acordat în primele 8 minute, șansele de supraviețuire tind către zero. În majoritatea cazurilor, infarctul survine ca urmare a complicației unei boli cardiace, în cursul unui înec, al unei electrocutări sau al unei supradoze.

Accidentul vascular cerebral

 

AVC este prima cauză de mortalitate la femei. Apare atunci când circulația sângelui este întreruptă, în vasele care irigă creierul. Atacul vascular cerebral apare brusc și se manifestă prin paralizia unei părți a corpului, tulburări de vorbire, deformări ale gurii etc.

Embolia pulmonară

La fel ca AVC, embolia pulmonară poate să apară la persoanele sănătoase, la orice vârstă. Mecanismul este la fel ca la AVC: circulația sângelui se întrerupe la nivelul unei artere, la nivel pulmonar. Obstrucția e provocată în general de cheagurile de sânge care provin de la nivelul picioarelor (flebită). Se manifestă prin durere toracică intensă, care poate semăna cu o criză cardiacă, prin pierderea bruscă a suflului, prin tuse cu sânge. Moartea survine prin încetarea activității inimii, care nu mai poate furniza o presiune suficientă pentru circulația sângelui.

 

 

sursa: clickpentrufemei.ro